Borba protiv rasta cijene struje u RS-u

4 min. čitanja

Odluka Regulatorne komisije za energetiku o povećanju struje u Republici Srpskoj od prvog januara naredne godine tek treba da stupi na snagu, a pojedini opozicionari razmišljaju kako da tu odluku suspenduju i zaustave. Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić rekao je da odluka o povećanju električne energije putem blok tarife ima elemente neustavnosti.

Velika sramota

On je podsjetio da je direktor Elektroprivrede RS-a Luka Petrović u maju ove godine govorio da struja neće poskupjeti, ali se to na kraju ipak desilo. Vučinić smatra da je to nedopustivo.

– Petrović je govorio da poskupljenja struje neće biti, te da će zima biti bez rizičnih situacija. Svakako da gospodin Petrović i na svom imanju, na čuvenoj hacijendi u Zagori, ima stubove gradske rasvjete, pa on i slični zaista i neće osjetiti ovo poskupljenje. Vidimo da će se novi namet prelomiti preko kičme građana Republike Srpske. To je, prije svega, velika sramota. Svakako da ćemo se boriti protiv toga putem Ustavnog suda Republike Srpske, rekao je Vučinić.

Delegat PDP-a u Vijeću naroda RS Ljubiša Krunić kazao je da je neodgovoran odnos rukovodilaca prema najvažnijem resursu Srpske doveo do haosa u elektro-energetskom sektoru. Krunić podsjeća da se, iako se ne saopštava tačna cijena, spekuliše cifrom poskupljenja i od 20 odsto.

Neodgovoran odnos rukovodilaca prema najvažnijem resursu Srpske doveo je do haosa u elektro-energetskom sektoru, kaže Krunić

– Neodgovornost menadžmenta ERS-a, prekomjerno zapošljavanje, izvlačenje novca iz ovog preduzeća, predizborne aktivnosti vladajućeg režima, nakon izbora će plaćati građani koji su do izbora slušali priču o ekonomskom preporodu. Ko će se ekonomski preporoditi i na koje načine, ne znamo, ali narod to očigledno neće, navodi Krunić.

On kaže da smo od zemlje čiji je jedan od najznačajnijih resursa bila električna energija postali zemlja koja daje milione na uvoz struje. Krunić navodi da to govori sve o onima koji upravljaju Srpskom i o njihovim namjerama.

– Samo prošle godine je potrošeno oko 200 miliona KM na uvoz struje, čime su ERS i pridružena preduzeća postali nelikvidni i više se ne mogu ni kreditno zadužiti, što su do sada činili. Ko će vraćati njihove dugove, plaćati neodgovornost, neznanje i njihove izborne kampanje, odgovor ćemo dobiti vjerovatno već na januarskim računima za struju, govori Krunić.

Tri grupe

Podsjećamo, građanima Srpske koji budu trošili više od 1.500 kilovata struje mjesečno račun će od januara biti veći za 75 KM, dok oni koji budu trošili manje od toga mogu da očekuju neznatno poskupljenje, a oni štedljiviji čak i nešto manje račune. Uvođenje blok tarifa definisano je prijedlogom Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže. U tom dokumentu navedeno je da se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaća po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj.

Podijeli ovaj članak