Bivši pripadnik ARBiH optužen za učešće u ubistvima zarobljenih pripadnika VRS-a

2 min. čitanja

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedžada Ćehića, zvanog Ćeha, (1972) iz Bosanske Krupe zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. 

Ćehić se, kako navode iz te pravosudne institucije, tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

– Kako se navodi u optužnici, optuženi se tereti da je prilikom napada Armije RBiH na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe, u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a preostalih 21 odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade Armije RBiH, u više navrata, optuženi lično, sa drugim licima, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije. Dio zarobljenika je je ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna – Padež i Perna – Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici su ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima tučeni do smrti.

Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.

Navode optužnice Tužilaštvo će, kako se navodi u saopćenju, dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.

Za navedene događaje, Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv 7 lica u predmetu Senad Bužimkić i dr., a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

U junu ove godine Ćehić je izručen BiH od strane partnerskih i pravosudnih institucija Austrije sa kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

Ćehić se, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, nalazi se u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podijeli ovaj članak