Bihać odgodio poskupljenje vode

2 min. čitanja

Poskupljenje vode za građane Bihaća prolongirano je za neko vrijeme. U ponedjeljak je na sjednici Gradskog vijeća na glasanje stavljen Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na tarifni sistem i cijene individualne komunalne potrošnje snabdijevanja pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Međutim, sa 15 glasova za ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Suprotno sporazumu koji SDA i NES imaju na nivou kantona, pokazalo se da njihov dogovor ničim ne obavezuje na lokalnom nivou, tako da su u Bihaću NES i SDP nastavili borbu u opoziciji glasajući protiv poskupljenja vode, dok su Pomak i SDA bili za. No, već na narednoj sjednici će imati većinu ako im se pridruži još jedan vijećnik SDA koji nije bio prisutan i novi vijećnik Pomaka koji čeka certifikat od CIK-a.

Iako se tokom rasprave baratalo procjenom da će voda poskupjeti za 80 posto, precizno je potvrđeno da, umjesto dosadašnja 94 feninga, cijena vode treba da bude 1,20 KM za kubik. Da je ova odluka prihvaćena, računi bi za prosječnu četveročlanu porodicu bili uvećani do 10 maraka.

Ovdje se radi i o preuzetim obavezama iz MEG projekata modernizacije vodovodnog sistema u Bihaću, koji traje nekoliko godina, kao i stavljanju u funkciju modernog prečistača vode, a koji godišnje proizvodi pola miliona maraka troškova.

Dok se gradski vijećnici iz opozicije diče činjenicom da su barem privremeno sačuvali građane Bihaća od porasta računa za vodu, radnici JP Vodovod su razočarani zbog činjenice da se funkcionisanje njihovog preduzeća dovodi u pitanje, kao i same plate koje duži niz godina nisu podizane, dok su troškovi života znatno porasli.

Podijeli ovaj članak