BH novinari zahtijevaju od policije i SNSD-a da reagiraju na vulgarno prijetnje načelniku Šipova

2 min. čitanja

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pružaju punu podršku novinarima portala Naratorijum, Aleni Beširović i Harunu Dinareviću, koji su nedavno bili izloženi uvredama od strane Milana Kovača, načelnika Šipova i člana stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD).

Prema saopćenju iz Udruženja BH novinari, u petak, 15. septembra, načelnik Kovač je kontaktirao novinara Haruna Dinarevića telefonom i tom prilikom uputio niz brutalnih, primitivnih i vulgarnih rečenica Dinareviću i njegovoj koleginici Aleni Beširović. Kovač je koristio jezik koji se ne može smatrati prikladnim za nekoga ko obavlja funkciju u lokalnoj zajednici i ima poziciju u vladajućoj stranci SNSD.

Dinarević i Beširović su zajedno sa grupom inozemnih novinara objavili istraživačku priču o Šumama Republike Srpske, u kojoj se pominje i načelnik Šipova. Nakon toga uslijedio je napad na ove novinare, navodi Upravni odbor BH novinara.

Upravni odbor BH novinara smatra da je ovaj slučaj primitivan politički pritisak i pokušaj zastrašivanja novinara Naratorijuma s ciljem zaustavljanja njihovog novinarskog rada, uključujući i kritičko izvještavanje o uništavanju zajedničkih dobara i okoline u Republici Srpskoj, iza kojeg, prema njihovim tvrdnjama, stoje kadrovi SNSD-a u lokalnim zajednicama.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima javno pozivaju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske na hitnu istragu ovog incidenta i provođenje zakonskih mjera protiv načelnika Milana Kovača. Istovremeno, BH novinari pozivaju Opštinsku organizaciju i Predsjedništvo SNSD-a da sankcionišu svog člana zbog njegovog neprimjerenog ponašanja i vulgarnih napada na novinare Naratorijuma.

Podijeli ovaj članak