Bh. državljanka novčano kažnjena u Njemačkoj: Sa sinom tokom redovne nastave bila u Tuzli

1 min. čitanja

Naime, tokom rutinske kontrole, policija je majku iz BiH pitala da li je dijete opravdano odsustvovalo s nastave, na što je ona potvrdno odgovorila, ali se ispostavilo da njen odgovor nije bio tačan

Njemačka granična policija je nedavno tokom redovne kontrole na aerodromu u Memmingenu u njemačkoj saveznoj državi Bavarska zaustavila majku (31) i sina (13), koji su doputovali iz Tuzle gdje su boravili tokom praznika u Njemačkoj.

Majka je nakon provjere dobila prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o obveznom obrazovanju jer je dijete boravilo izvan Njemačke tokom trajanja redovne nastave, prenosi Bosnainfo.

Naime, tokom rutinske kontrole, policija je majku iz BiH pitala da li je dijete opravdano odsustvovalo s nastave, na što je ona potvrdno odgovorila, ali se ispostavilo da njen odgovor nije bio tačan.

Njemački Bild prenosi da je majka trinaestogodišnjaka samoinicijativno produžila uskršnje praznike i nije tražila izuzeće iz škole, piše GP Maljevac.

Inače, ovo nije prvi slučaj a samo na aerodromu u Memmingenu ih je zabilježeno na stotine.

Podsjećamo, Zakon o obveznom obrazovanju nalaže da djeca moraju redovno pohađati školu, osim ako nije praznik, raspust ili su bolesni.

Podijeli ovaj članak