Beskrajna patetika / Alma Čolo ostala bez zastupničke fotelje: Evo kako je to podnijela

3 min. čitanja

Cilj izbora je osvojiti poziciju u vlasti. Istovremeno, to znači i da će bez “fotelje” ostati i mnogi koji su obavljali značajne funkcije u proteklom četverogodišnjem periodu. Rastanak od “fotelje” svako podnosi na drugačiji način. Zastupnica SDA u državnom parlamentu Alma Čolo je opisala šta ona misli o rastanku od funkcije koju je obavljala u protekle četiri godine.

– Ja sam bila prva na listi i očekivala sam da ću tako ući u Parlament. Međutim Amor Mašović je bio četvrti na toj listi, on je tako poznat zbog svog posla koji je radio sve ove godine i birači su odlučili da njemu daju više glasova. Ja sam dobila 15,500, on je dobio 16,500, još ima glasova poštom, ali mislim da je trend takav da ga ne mogu prestići. Tako da on ulazi u Parlament, on je penzioner, ja sam još uvijek u aktivnom radnom statusu. Mislim da sam radila jako puno i imam dovoljno iskustva i dovoljno znanja da mogu kvalitetno nastaviti mandat, ali eto, birači su tako odlučili, kazala je Čolo u razgovoru za N1.

Napomenula je kako se ove godine prvi put dogodila jedna neuobičajena stvar za SDA, a to je da nosilac neke od listi ne osvoji direktni mandat. Upravo zbog takvih dosadašnjih iskustava njeno ime se nije našlo na kompenzacijskoj listi.

– Amor Mašović, njegove zasluge u BiH niko ne treba da osporava i one su ogromne. Ali kada je u pitanju rad u Parlamentu, mislim da sam nekako bila pogodnija osoba, barem je to moje lično mišljenje, jer sam radila u prethodnom periodu i sigurno mogu dati još značajan doprinos, kazala je.

Ukoliko ne uspije ući u Parlament, najavila je Čolo, okončaće političku karijeru.

– Onda treba da se povučem. Pravnik sam sa pravosudnim ispitom, postoji advokatura, mogu raditi i neke druge poslove, ali za mene to nije satisfakcija. Ja sebe vidim u ovom poslu, radila sam ga dobro, mislim da sam korisna bila za državu BiH, sve drugo nije na tom stepenu, ističe Čolo za N1.

Komentarišući mogućnost ulaska u Dom naroda PSBiH kazala je da će predsjednik stranke delegirati ko će biti član ovog doma. Napomenula je kako prednost pri imenovanju imeju potpredsjednici stranke, a to su trenutno Safet Softić, Šefik Džaferović i Adil Osmanović, dok je ona članica Predsjedništva SDA.

Podijeli ovaj članak