Benjamina Karić nije došla na SFF: Sarajevo tuguje zajedno sa Gradačcem

2 min. čitanja

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nije se pojavila na crvenom tepihu Sarajevo film Festivala zbog stravičnog zločina u Gradačcu u kojem je Nermin Sulejmanović ubio troje, nekoliko osoba ranio te izvršio samoubistvo.

Karić je na društvenim mrežama napisala:

– Večeras je počeo 29. Sarajevo Film Festival. Događaj na koji se iz godine u godinu sa nestrpljenjem čeka, sedmica filma o kojoj priča svijet. To je naš brend koji nam služi na ponos. Bosanci i Hercegovci zaslužuju da ovakvih događaja bude još više. Dani pred nama neka budu dani kvalitetnog filma i dobre zabave. A Sarajevo neka bude najbolji domaćin. Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države, a danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu.

Stoga, noćas neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a. Zbog tuge koju osjećam u srcu, ne mogu da se radujem. Želja mi je da večeras kao gradonačelnica Sarajeva ovim potezom makar malo skrenem pažnju na sve češći femicid i nasilje nad ženama. Sarajevo tuguje zajedno sa prijateljima iz Gradačca, vaša bol je i naša bol. Na kraju, SFF je nastao u najcrnijim danima opsade i mnogo veće zlo nije zaustavilo našu ljubav spram filma i umjetnosti. Film je bio i ostao naš vid otpora. SFF neće i ne treba stati ni zbog ovog današnjeg zla, nego naprotiv, svojom izvrsnošću neka potakne stvaranje novih filmova koji će podići glas i svijest protiv nasilja kojem danas svjedočimo i pomogne nam u borbi sa ovim zlom. Sarajevo grad svih nas!

Podijeli ovaj članak