Bećirović traži od EU da Dodiku uvede dodatne sankcije zbog povlačenja Kneževića iz Ustavnog suda BiH

2 min. čitanja

Povodom informacije da se sudija Zlatko Knežević povlači iz Ustavnog suda BiH, a na osnovu antiustavnog zahtjeva Narodne Skupštine RS od 26. aprila 2023., član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio:

– Pozivanje sudija Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke u Ustavnom sudu BiH predstavlja jedan od najopasnijih antidejtonskih poteza od 1995. godine do danas. To je reinkarnacija politike ratnog zločinca Radovana Karadžića i udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Zato pozivam zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da hitno reagiraju i najoštrije sankcioniraju rušitelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Posebno pozivam Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da, napokon, počne štititi Dejtonski mirovni sporazum i sankcionira odgovorne za ove antidejtonske poteze. Dovođenje u pitanje funkcionalnosti najznačajnijih državnih sudskih organa otvara put ka anarhiji i razgradnji ustavnog poretka. Vrijeme je da se Milorad Dodik i njegovi sljedbenici zaustave prije nego što bude kasno za očuvanje mira i sigurnosti u zemlji i regiji.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osnovan je 1964., a dok bh. entitet RS kao administrativno-teritorijalna jedinica u državi Bosni i Hercegovini postoji tek od 21. novembra 1995. godine. Dakle, Ustavni sud BiH je stariji 31 godinu od manjeg bh. entiteta. Ustavni sud BiH nije „okupacioni sud“, kako to neutemeljeno tvrdi predsjednik bh. entiteta RS, već legalni sudski organ države Bosne i Hercegovine koji je puno stariji od administrativno-teritorijalne jedinice RS.

Imajući u vidu najnovije opasne antidejtonske poteze rukovodstva bh. entiteta RS, kao član Predsjedništva BiH, pozivam zemlje EU da hitno razmotre set dodatnih sankcija protiv političkog rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS i predstavnika političkih subjekata koji neodgovornim djelovanjem ugrožavaju nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet i međunarodnopravni subjektivitet države Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak