Bećirović: Potez Cvijanovićeve protivan procesima regionalne saradnje i EU integracija

4 min. čitanja

Povodom upućivanja izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o proglašenju dva zaključka u Predsjedništvu BiH veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića saopćeno je da je proglašenje vitalnog interesa RS protivno procesima regionalne saradnje i EU integracija.

– Upućivanje Izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o proglašenju Zaključka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU, te o proglašenju Zaključka za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu veoma štetnim po vitalne interese RS je protivno procesima regionalne saradnje i EU integracija – navedeno je iz Kabineta.

Istaknuto je da su učešće Bosne i Hercegovine i saradnja sa državama zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, rezultirali projektima koji su imali brojne učinke na ekonomiju i svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine i ostalih država regiona.

– Usvajanjem zaključaka na 6. sjednici Predsjedništva BiH (21. juna 2023.) s ciljem omogućavanja slobode kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, te približavanja Bosne i Hercegovine EU usvajanjem Akcionog plana za isunjavanje 14 ključnih prioriteta, građani Bosne i Hercegovine imali bi mogućnost da koriste benefite Berlinskog procesa. Također, saradnja Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, bila bi dodatno ojačana – tvrde iz kabineta.

U saopćenju je naglašeno da su sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, već prihvatile i ratifikovale sva tri sporazuma iz Berlinskog procesa, a koja su sada sporna za predstavnike bh. entiteta RS, što smatraju apsurdnim.

– U ime Bosne i Hercegovine sporazume je u novembru 2022. potpisao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH i jedan od čelnih ljudi SNSD-a Zoran Tegeltija. Očigledno je da se na ovaj način degradira i vlastita politika SNSD-a. Svojim Zaključkom sa 6. redovne sjednice, da Vijeće ministara BiH usvoji Akcioni plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Predsjedništvo BiH osigurava pretpostavke za ubrzanje procesa integeracije BiH u EU. Zaustavljanjem tog procesa u bh. entitetu RS čini se šteta svim građanima Bosne i Hercegovine – dodano je. 

Iz Kabineta podsjećaju da je na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH usvojen zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

– Također, na njegov prijedlog usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji Akcioni plan za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji – saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića

Podijeli ovaj članak