Bećirović: Milanoviću sam u oči u Zagrebu rekao da je Komšić legalan član Predsjedništva BiH

3 min. čitanja

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović komentirao je danas posjetu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića općini Usora, navodeći da je jedan od strateških ciljeva BiH regionalna saradnja te da u tom smislu, čuvajući dignitet i dostojanstvo BiH, pokušava razvijati što bolju regionalnu saradnju.

Podsjeća da je prije nekoliko dana razgovarao s predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske te da želi direktno da razgovara i rješava otvorena pitanja i radi na unapređenju ekonomske saradnje, “čuvajući suverenu jednakost države Bosne i Hercegovine u komunikaciji sa našim susjedima”.

– U tom smislu, moguće je u narednom periodu, narednim mjesecima i godinama, da dođe do posjeta najviših zvaničnika iz susjednih država, ali svi oni moraju poštovati Bosnu i Hercegovinu, njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je Bećirović, koji je boravio danas u Tuzli gdje je, povodom 15. maja – Dana odbrane Tuzle 1992. godine, odao počast tuzlanskim braniteljima.

Odgovarajući na novinarske upite da li Milanović upornim zaobilaženjem Predsjedništva BiH ignoriše institucije države, Bećirović kaže da je to pitanje za Milanovića, ponovivši da očekuje poštovanje države BiH i njenih institucija, prenosi Fena.

– Ja nisam njegov advokat, ni bilo čiji, ja sam advokat države Bosne i Hercegovine i radit ću sve što je u mojoj moći da ova zemlja krene naprijed. Što se tiče njegovih izjava, ja sam mu u oči rekao i u razgovorima u Zagrebu i na press konferenciji da očekujem poštovanje države BiH, da očekujem ravnopravnu saradnju i da su članovi Predsjedništva BiH, uključujući i mog kolegu Komšića, legalni članovi Predsjedništva BiH, rekao je Bećirović.

Ističe da između stavova BiH i Hrvatske treba tražiti međuprostor za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja, jer bez saradnje ta pitanja se nikad neće moći riješiti.

– Ja sam u Zagrebu, između ostalog, govorio i o tome da trebamo rješavati imovinsko-pravna pitanja, znate li koliko ima naše imovine u Hrvatskoj, da trebamo ratificirati sporazum o državnoj granici. Taj prijedlog sam pokrenuo i u Predsjedništvu BiH i to je jednoglasno prihvaćeno. Ima puno prostora da rješavamo otvorena pitanja i da se krećemo naprijed, a ne samo da imamo isprazne svađe od kojih niko nema koristi ni u Bosni i Hercegovini ni u Hrvatskoj, zaključio je Bećirović.

Podijeli ovaj članak