Arnautović o predstojećim izborima, krađama, učešću policije, ali i o onome što ga zabrinjava: Najvažniji izlazak u godini

8 min. čitanja

Povodom predstojećih općih izbora u BiH, na današnjoj pres-konferenciji Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu, Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, istakao je da će na ukupno 5.903 biračka mjesta u zemlji moći glasati 3.368.666 birača, gdje će se birati tri člana Predsjedništva, 42 poslanika u državni Parlament, zatim poslanici u federalni Parlament, predsjednik i potpredsjednici RS-a, njih tri, a birat će se i poslanici u NSRS-u, kao i poslanici u 10 skupština FBiH. Naglasio je da CIK odbacuje navode o izbornoj krađi.

Sigurnosni štambilj

– CIK je dužan popuniti članove upražnjenih biračkih odbora i to nema veze sa izbornom krađom. Na inicijativu CIK-a, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH formirao je operativno tijelo za očuvanje sigurnosti na izborima, rekao je Arnautović i podsjetio da će prvi put u historiji na dan izbora biti 24-satni TV kanal, gdje će biti prenošene sve informacije iz CIK-a.

– To će biti dostupno na YouTube kanalu i na stranici CIK-a, a sve je urađeno uz saradnju Komisije sa OSCE-om, kazao je Arnautović.

Iz CIK-a su naglasili da će se uz pomoć Velike Britanije prvi put na biračkom listiću naći sigurnosni štambilj, na koji će član biračkog odbora morati staviti potpis.

– Glasačka kabina je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima, kako bi se spriječila zamjena biračkih listića, napomenuo je Arnautović i poručio da “ovo treba biti najvažniji izlazak u godini”.

Rečeno je da na osnovu obavljenih razgovora s terena ne postoji nijedan značajniji problem koji bi mogao utjecati na izborni proces u BiH.

– Procjena je da će izbori koštati 12.528.000 KM, potvrdio je Arnautović.

Gostujući u emisiji Specijal O kanala, Arnautović je dao i ocjenu izborne kampanje koja se završava večeras u ponoć.

– Mogu reći, s jedne strane kao predsjednik CIK-a, a s druge kao građanin i neko ko je to pratio čisto privatno. Što se tiče ovog službenog dijela, i pored svih upozorenja koja su došla, imali smo jako puno slučajeva, prije svega, plaćene kampanje prije službenog početka. A kada je službeno počela kampanja, također je bilo nekoliko slučajeva gdje sam razočaran da se na takav način prilazi kampanji, odnosno da je suprotno onome što je definirano u Izbornom zakonu. Vi sad nikoga ne može ograničiti kako će djelovati, ali je zaista razočaravajuće kad vidite neke istupe pojedinaca koji odudaraju, kazao je Arnautović.

Da li bi možda bilo bolje da zakonsko rješenje omogućava sankcioniranje za odstupanje od načina koji je propisan za vođenje kampanje?

– Možda, iako vi po Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava ne možete nikoga ograničiti u nastupu, sloboda govora je zagarantirana. Ipak, mene interesira šta kao politički subjekt nudiš? Koji su to tvoji kandidati za koje ću glasati, a ne interesira me šta ti misliš o svom komšiji ili o nekome iz druge političke stranke, kako ćeš ga ocrniti i slično. Kad bi čovjek pogledao, podijelio, kao privatna osoba, malo sam razočaran, jer iako ima dosta programa i divnih stvari, nije se u tom cijelom procesu od ovih 30 dana neko nametnuo da kaže “vidi kako je on to lijepo zaokružio i šta u međunarodnoj politici predlaže, šta u domaćoj, pojedinim sektorima i slično”. Što se tiče mene kao predsjednika CIK-a, imali smo jako puno prigovora, imali smo i ono što je propisano novim izmjenama i dopunama zakona. Svaki dan pristižu prigovori, a također imamo jako puno odlučivanja po žalbama izjavljenim na odluke općinskih, gradskih izbornih komisija. Jako je velika aktivnost, jer smo bili suočeni s tim da su 3. 8. stupile na snagu izmjene i dopune Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik, a koji je jako proširio neke naše nadležnosti i aktivnosti, posebno u pogledu zloupotrebe javnih sredstava, lažnog predstavljanja, što se najviše ogleda u rotiranjima u članstvima biračkog odbora, zamjeni i govoru mržnje. S druge strane, naša unutarnja organizacija i broj ljudi, pravnika je ostao na onom iz 2001. Ne žalim se, ali mislim da je to jedan od razloga što možda nismo dan za dan reagirali, da tako kažem.

Da li je okončana distribucija materijala i da li je sve spremno za nedjelju?

– Četvrtak je bio posljednji dan distribucije osjetljivog izbornog materijala u općinske izborne komisije, gdje je u svakoj općini taj materijal pripremljen, predat, preuzet uz policijsku pratnju bez ikakvih problema i očekujemo da se on preda biračkim odborima 24 sata prije izbora.

Postoje li neki detalji koji Vas zabrinjavaju (birački odbori, kontrolori glasanja, moguće malverzacije prilikom brojanja), jer već ima nekih medijskih napisa da se očekuju krađe?

– Zabrinjava me kad se neko služi dezinformacijama, jer je to uznemiravanje javnosti. CIK je neovisan i nepristrasan organ, čije nadležnosti proizlaze iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, koja je putem zakona to prenijela CIK-u. Zato odbacujemo te insinuacije o bilo kakvom, najprije političkom djelovanju CIK-a, a zatim paušalne tvrdnje i optužbe bez ikakvih dokaza. Nećemo dozvoliti da budemo dio političke kampanje i uvučeni u političke rasprave.

Policijska podrška

Narativ koji se posljednjih dana producira od pojedinih političkih subjekata i nekih medija ima, ustvari, za cilj vršenje pritiska na ovu vrlo važnu, nezavisnu državnu instituciju. Pozivamo sve političke subjekte i medije da javno djelovanje temelje na istinitom sadržaju. Ne možete dati potpuno lažnu informaciju da se sprema velika krađa zato što ta državna institucija vrši svoj posao.

Izbori će biti održani po važećem Izbornom zakonu. Vi ste rekli da su nametnute tehničke izmjene unaprijedile kompletan izborni proces. Visoki predstavnik bio je u posjeti CIK-u prije nekoliko dana, od koga ste zatražili i podršku za policijski nadzor nad osjetljivim materijalom u noći sa 1. na 2. oktobar. Očekujete li da će ona biti potrebna?

– Mi tu nemamo nikakav problem ili informaciju da bi nešto moglo biti vanredno, nego je stvar u tome što smo našim Pravilnikom o provođenju izbora propisali da se materijal drži na biračkom mjestu, gdje će se glasati u nedjelju i da tu noć poprati i osigurava policija BiH. Pozvali smo se na odredbu člana Izbornog zakona koji je propisao da su svi dužnosnici na svim nivoima obavezni da pomažu organima za provođenje izbora. Bitno je da imamo garanciju da se ne može desiti, kao nekad u prošlosti, da je jedan predsjednik biračkog odbora u Posavini cijelu kutiju odnio kući.

Podijeli ovaj članak