Arnautović komentarisao izmjene Izbornog zakona: Schmidt nameće, sud odbacuje

2 min. čitanja

Ako je već htio da donosi izmjene Izbornog zakona, Christian Schmidt je to trebao uraditi u nekom drugom periodu, a ne u izbornoj noći, kazao je između ostalog predsjednik CIK-a Suad Arnautović. Istakao je kako zbog tajminga kada je OHR objavio nametanje ovih izmjena ne pozdravlja taj potez.

Podsjetio je kako je CIK pozdravio Schmidtovu odluku u vezi sa finansiranjem izbora, kao i činjenicu da je to pitanje riješeno i za ostale izbore u budućnosti.

– Nakon toga je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakna koje su ni luk ni voda. Mi smo išli na prvu mjeru, odmah nam je sud odbio. Sad u izbornoj noći dobili smo nešto što nas treba okupirati 12 sati dnevno da razmišljamo o ovome. Mi izbore tek imali, trebamo objaviti rezultate, i on u toj noći donosi takvu izmjenu. Ako je htio nešto da donosi, trebao je u drugom vremenu, istakao je Arnautović.

Član CIK-a Ahmet Šantić upozorio je da uputstvo o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, kojeg je CIK donio nakon izbora 2018. godine, sada više ne vrijedi, jer je povećan broj članova svakog od klubova konstitutivnih naroda sa 17 na 23, a Kluba Ostalih sa sedam na 11.

– U izmjenama Izbornog zakona nije utvrđen broj, struktura i način na koji se biraju delegati. Bilo bi mnogo lakše da imamo gotova rješenja. Kada su vršeni zahvati po dubini, moglo se i to uraditi, istakao je Šantić.

Podijeli ovaj članak