Anonimno pismo protiv kumova u zdravstvu: U komplikovanoj priče o zdravstvu USK-a sijevaju varnice na sve strane

4 min. čitanja

Tragom pisma koje je anonimno dostavljeno našoj redakciji, a originalno je naslovljeno na glavnu tužiteljicu Unsko-sanskog kantona, kontaktirali smo neke aktere ove komplikovane priče o zdravstvu USK-a, gdje na sve strane sijevaju varnice zbog brojnih predmeta protiv pojedinaca i ustanova kojima su se osladile pare Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Gubitak privilegija

Anonimci koji stoje iza pisma tražili su od Tužilaštva da se riješi jednog tužioca kojeg su vidjeli da sjedi sa doktorima i vjenčanim kumovima Murisom Halkićem, ministrom zdravstva USK-a, i Amirom Murićem, skupštinskim poslanikom NES-a i bivšim ministrom zdravstva. Za njih dvojicu se tvrdi da desetljećima krčme zdravstvene resurse. Naime, Murić mijenjajući dresove političkih subjekata (SDP, DF, NES) već nekoliko mandata uspijeva dobiti sve kroz političku trgovinu kao presudna ruka u Skupštini USK-a, a sve je počelo kada je preuzeo Dom zdravlja u Cazinu, postavivši svog kuma za direktora i smijenivši doktora Selima Toromanovića.

– Desna ruka doktora Toromanovića bio je Senad Selimović kojeg sam ja smijenio dok sam bio direktor Doma zdravlja u Cazinu. Od tada traju ta pisma i sve je njegovo maslo, jer se nije mogao pomiriti s gubitkom povlastica, kazao nam je ministar zdravstva USK-a Muris Halkić.

Halkić je jedan od dva ministra koji je obnovio mandat prilikom nedavnog formiranja nove vlasti USK-a, kojoj je okosnica SDA-NES koalicija

Sam Halkić je kao ministar bio privođen u Tužilaštvo USK-a, a u vezi sa krivičnim djelom neizvršenja sudske odluke, koja se odnosila na Dom zdravlja u Bihaću i apoteke Bpharm koja unutar nje posluje.

– Ovo vam je obavijest o obustavi istrage protiv mene i tom predmetu, pokazao nam je ministar Halkić naredbu Tužilaštva od 10. aprila, a gdje se navodi da ne postoji dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo.

Ipak, taj predmet Tužilaštvo nastavlja procesuirati, kao i još dva slična, gdje su se u centru afera našle apoteke.

Zapravo, Općinski sud u Bihaću nedavno je potvrdio optužnicu protiv Nermine Ćemalović, ranije ministrice zdravstva, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja na način da je izdala rješenje, rukovodeći se interesima privatne zdravstvene ustanove Zenit Pharm Cazin, iako je propisano da se apoteka osniva sukladno geografskim i demografskim kriterijima, prema kojima je dozvoljeno osnivanje jedne apoteke na svakih 3.000 stanovnika, gdje udaljenost od druge apoteke ne može biti manja od 400 metara.

Mimo tužilačkih predmeta, u USK-u odavno traju takozvani ratovi apoteka u smislu borbe za tržište, za svaku stopu i mušteriju, a pogotovo za liste recepata. Najveći takav predmet usmjeren je protiv Aide Alagić, vlasnice nekoliko apotekarskih kuća i njenih saradnika.

Muljanje s receptima

– Nakon što su određeni pacijenti u tim apotekama realizirali recepte koje im je propisao ovlašteni ljekar, prilikom fakturisanja tako izdatih recepata Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a, a koji je plaćao te recepte, uvećavane su količine lijekova koji su faktički izdati pacijentima u apotekama ili su fakturisane druge (uglavnom skuplje) vrste lijekova, navodi Tužilaštvo USK-a u opisu ovog predmeta.

Javna je tajna da je u Krajini Zavod zdravstvenog osiguranja odavno baza za zapošljavanje stranačkih kadrova, a bivši direktor ZZO-a Almin Handanagić (koji se, također, spominje u anonimnom pismu) i pravosnažno je osuđen zbog jednog takvog zapošljavanja. Pritom treba imati u vidu da je dr. Handanagić, ipak, bio osoba koja je pokrenula istragu za zloupotrebe zelenih recepata, jedne od najvećih afera u USK-u.

Podijeli ovaj članak