Američki Predstavnički dom usvojio zakon protiv stranih faktora koji destabiliziraju BiH: Sankcije za one koji prijete stabilnosti naše zemlje

2 min. čitanja

Članica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Ann Wagner (Republikanska stranka), zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, objavila je na svojoj oficijelnoj stranici da je Dom usvojio Zakon o pridržavanju načelima Daytonskog mirovnog sporazuma kroz potencijalne sankcije svim stranim državljanima koji prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine. 

Wagner, koja je ujedno i predlagač ovog zakona, izjavila je kako je tokom njegove izrade sarađivala s BiH zajednicom koja živi u St. Louisu, u saveznoj državi Missouri.

– Regija St. Louis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko sarađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne alate za suočavanje s koruptivnim djelovanjem u Bosni i Hercegovini, navela je zastupnica Wagner.

Podvukla je da građani Bosne i Hercegovine trpe zbog direktnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u BiH, često uz punu podršku Rusije.

Ovaj zakon će zaštititi Daytonski sporazum, očuvati decenije napretka nakon užasnog rata, i poslati jasnu poruku da Sjedinjene Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu i Hercegovinu, prenijela je Fena.

– Nadam se da će Senat poduzeti hitne mjere za usvajanje ovog prijedloga zakona kako bismo kroz sankcije mogli pomoći Bosancima da spriječe opasnu političku krizu, zaključila je Ann Wagner, članica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

Podijeli ovaj članak