Ambasador Murphy letio helikopterom iznad BiH: Bože kako je lijepa ova zemlja

3 min. čitanja

U  BiH je upriličena zajednička vojna vježba zračnih snaga SAD-a i OSBiH. Ovoj vježbi prisustvovao je i američki ambasador u našoj zemlji Michael Murphy, koji je putem Twittera podijelio utiske o vježbi, ali i o našoj zemlji.

– Imao sam nezaboravnu priliku da preletim prelijepu BiH helikopterom američke vojske UH-60 Blackhawk kako bih posmatrao bilateralnu vježbu na Manjači i u Tuzli, gdje su pripadnici 1-91 jurišne jedinice Armije SAD i OS BiH izveli zajedničku kopnenu i zračnu jurišnu obuku, a pripadnici Specijalnih jedinica SAD-a su izveli i skokove padobranima uz podršku izviđačkih timova OS BiH.

Ovi intenzivni događaji po sistemu vojska-vojsci su još jedan primjer nepokolebljive posvećenosti Sjedinjenih Država OS BiH i suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, naveo je Murphy u komentaru.

I had the unforgettable opportunity to fly over beautiful BiH in a U.S. Army UH-60 Blackhawk helicopter to observe bilateral training events in Manjaca and Tuzla, where the U.S. Army’s 1-91 Cavalry and the AFBiH conducted joint ground and air assault training and U.S. Special… pic.twitter.com/WWriYwpk1O

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) June 23, 2023

Također objavio je i video, nastao u jednom od helikoptera koji su učestvovali u vježbi, a iz kojeg je snimao prizore BiH koje su nadlijetali.

– Amerika je posvećena jačanju partnerstva između Oružanih snaga SAD-a i Oružanih snaga BiH. Danas sam se u to lično uvjerio. Helikopterima smo prvo posjetili Manjaču, potom Tuzlu, kako bismo posmatali zajedničku vježbu jedinica, uključujući skok padobranaca slobodnim padom sa visine od preko 3.000 metara, pripadnika naših specijalnih snaga i specijalista za kontrolu i navođenje bliske vazdušne podrške OSBiH. Bilo je zaista impresivno. Znate ovo je sjajna prilika za pripadnike i pripadnice naših snaga jer imaju priliku da učestvuju u zajedničkoj obuci i usavršavaju svoje vještine. Ovo je sjajna prilika i za pripadnike i pripadnice OSBiH jer ovim jačamo saradnju i učvršćujemo partnerstvo, To je dobro za sigurnost Amerike. To je dobro za sigurnost BiH. To je dobro za sigurnost Evrope. Ponosan sam što sam imao priliku dati svoju podršku. Ponosan sam i na sve što ove oružane snage rade zajedno. Želim još nešto dodati. Imali smo priliku letjeti iznad jedne od najljepših zemalja na svijetu. Piloti su mi stalno ponavljali preko radio veze:  “Bože kako je prekrasna ona dolina. Pogledajte ona brda, onaj grad”. Imate prekrasnu zemlju BiH. Treba da budete ponosni na nju.

 

Podijeli ovaj članak