Ambasada SAD-a uputila oštru poruku: Ovaj zakon služi samo za…

1 min. čitanja

Narodna skupština RS-a usvojila je zakon kojim se kriminalizuje kleveta u ovom entitetu. Međutim, zakon će se praktično primjenjivati u cijeloj BiH, jer to što ga je usvojila NSRS ne značu da neko od tužilaštava u RS-u ne može krivično goniti i novinare, ili bilo koga drugog stanovnika i FBiH.

Povodom usvajanja ovog zakona oglasila se i Ambasada SAD-a u našoj zemljhi. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti.

– Današnje usvajanje zakona u Republici Srpskoj koji kriminalizuje klevetu ugrožava mogućnost građana da slobodno govore, a nezavisnih medija da izvještavaju istinu, ugrožavajući demokratiju BiH i njenu evroatlantsku budućnost.

Oni koji su uveli i podržali ovaj represivni zakon pomjerili su Republiku Srpsku korak dalje na putu ka autoritarizmu. Ovaj nedemokratski zakon služi samo u korist nastojanja vladajuće koalicije da konsoliduje vlast i izbjegne odgovornost; šteti interesima onih koji žive u Republici Srpskoj, navodi se u reakciji Ambasade SAD-a.

The passage today of legislation in the Republika Srpska criminalizing defamation threatens the ability of citizens to speak freely and of the independent media to report the truth, jeopardizing BiH’s democracy and its Euro-Atlantic future.  

Those who introduced and supported…

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) July 20, 2023

Podijeli ovaj članak