Ahmetović: Schmidt nije uveo sve što je Hrvatska tražila, ne treba ga nazivati Hitlerovcem i nacistom

4 min. čitanja

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj u Odboru za vanjsku politiku, komentarisao je večeras rad visokog predstavnika Christiana Schmidta u našoj zemlji.

Govoreći o nametanju izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći, Ahmetović kaže kako Schmidt to sebi nije smio dopustiti.

– Ne znam da se igdje desilo ono što se desilo u BiH u izbornoj noći. To nema nigdje na svijetu da se mijenja zakon i Ustav bez da pitate narod koji je na dan izbora pozitivno birao. Time je poslao jak signal i nama u Bundestagu i Briselu, Washingtonu. Zbog toga sam kritikovao tu odluku. Schmidt kao parlamentarac to sebi nikada ne bi smio dozvoliti. Zagreb, Brisel ili Pariz ne bi sebi ovo dozvolili. Kao EU i UN, moramo se prestati igrati sa BiH kao da je neka lopta za pitanje ko je jači ili bolji. Moramo početi sa strategijom šta hoćemo da radimo sa tom državom, regijom i šta je bitno sa narodu. Njemačka i EU stoje iza Bosne i Hercegovine, velika je to nada i time što je nametnuo i uradio u izbornoj noći se gasi ta nada. To je opasno za stanje demokratije u BiH, rekao je Ahmetović.

Ipak, Ahmetović smatra kako Schmidt nije uveo sve što je Hrvatska tražila, te da HDZ-u nisu ispunjene želje.

– Ta stvar koja se desila na dan izbora, nije slučajna. Schmidt i OHR nisu sami donijeli tu odluku. Hrvatska je godinama i mjesecima radila u EU, Briselu, Londonu i Washingtonu da se ovako nešto desi, da mijenja Izborni zakon i Ustav.  Međutim, nisu ispunjene sve želje HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH na čelu sa Čovićem. Nije uvedeno ‘legitimno predstavljanje’, a to je da Hrvat bira Hrvata, Bošnjak Bošnjaka i Srbin Srbina. Nije Schmidt uveo sve što je tražila Hrvatska. To nije velika njihova pobjeda, jer vidimo da Čović još uvijek nije zadovoljan. On još uvijek traži da se izbor člana Predsjedništva promijeni. Pola-pola je trenutno. Najveći problem je za mene momenat korištenja tih ovlasti. Birani su novi političari, institucije, nada, dobri rezulati probosanskih partija na cijelom teritoriju. U RS-u ima jaka opozicija, a ne samo SNSD, iako smo vidjeli malverzacija na izborima. Ustav i Izborni zakon su se trebali mijenjati u skladu sa Vencijanskom komisijom, koja je tražila da se to mijenja godinu ranije, a ne na dan izbora. Imamo jasnu poziciju, rekli smo da to nije naš vid politike, ali ono što znamo, jeste da su SAD i Velika Britanija podržale. Nije kraj još uvijek, kazao je on u intervjuu za Hayat.

Poručuje kako probosanske stranje moraju biti mudre, te poziva na prestanak govora mržnje prema Schmidtu posebno u onom dijelu poređenja sa Adolfom Hitlerom.

– Schmidt ne bi mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona da nije neko iz reda Bošnjaka dao podršku tome. Bilo je i Bošnjaka koji su bili za to, ne svi, ali određena politička elita. Nije uredu da se Schmidt poredi sa nekim iz 1939. godine u Njemačkoj, nije Hitlerovac i nije nacista, sa tim mora da se prestane. To je jezik Dodika i SNSD-a. SNSD je uz muziku pozivao na njegovu smrt u Banja Luci i nije uredu da dio Bošnjaka koristi isti jezik. Probosanske strane uvijek moraju biti mudrije, tolerantnije i strpljivije od drugih strana, istakao je Ahmetović

Podijeli ovaj članak