Advokat Jokić objašnjava: Izmjene Krivičnog zakona su nametnute, šta sada?

1 min. čitanja

Jesu li nametnute izmjene Krivičnog zakona dovoljne Tužilaštvu BiH da može reagovati na svaki naredni napad na ustavni poredak zemlje? Odgovor na ovo pitanje potražili smo od banjalučkog advokata Aleksandra Jokića, koji nam je kazao da treba imati na umu da je pravni okvir koji je postojao i prije ovih izmjena Krivičnog zakona BiH bio u dobroj mjeri zadovoljavajući u smislu da je Tužilaštvo moglo da reaguje ukoliko je smatralo da postoji osnov sumnje da se pokrene istraga za ova krivična djela odnosno za ovakva postupanja.

– Ono što je sada sa ovim izmjenama Krivičnog zakona BiH učinjeno to je da je olakšan put ka tome, odnosno da je učinjeno da su ovakva djela postaju očiglednija i jednostavnija za dokazivanje i za definisanje tj. podvođenje određenih dešavanja pod date norme, objašnjava Jokić.

Advokat je ukazao da i dalje postoji problem bez obzira na izmjenu Zakona.

– Ono što nije otklonjeno, jeste činjenica da će sprovodivost u praksi biti i dalje upitna, imajući u vidu složenu strukturu BiH i mogućnost funkcionisanja institucija BiH na cijeloj teritoriji, kazao je on.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem listu Oslobođenja.

Podijeli ovaj članak