Abazović: Uprkos političkim promjenama u Crnoj Gori, politika prema Kosovu se neće mijenjati

3 min. čitanja

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je iz Prištine da se, uprkos političkim promjenama koje su se desile u Crnoj Gori, politika prema Kosovu se neće mijenjati.

“UCrnoj Gori su se desile neke političke promjene, ali to ništa neće promijeniti u odnosu na Kosovo“, rekao je Abazović, između ostalog, na konferenciji za novinare, prenosi Reporteri.

Taj portal podsjeća da je nekoliko dana prije izbora u Crnoj Gori, premijer Aljbin Kurti rekao da “ako Milo Đukanović ne pobijedi, crnogorskom narodu prijeti nestanak“.

“Ukoliko pobedi protivkandidat aktuelnog predsjednika, vjerujem da je otvoren put za izumiranje crnogorske nacije. Konkretno, pobjeda bilo kog kandidata, ne samo ovog prosrpskog i proruskog (jakova Milatovića), na (parlamentarnim) izborima u junu koji će biti sljedeći, označiće sljedeću pobjedu Srpske pravoslavne crkve“, rekao je tada Kurti.

Abazović je danas na pres konferenciji govorio sa Kurtijem nakon zajedničkog sastanka na kojem je potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između Kosova i Crne Gore. Otvaranje zajedničkog vazdušnog koridora između Crne Gore i Republike Kosovo, kako je istaknuto, povećava mobilnost i razvija turizam i trgovinu između dvije zemlje.

“Ovo je važan i neophodan korak. Sporazum nudi nove mogućnosti kao i skraćenje vazdušnih ruta za 15 minuta. Aviokompanija koja je imala četiri leta dnevno može dodati još jedan let ovim ugovorom. Do sada su koridori služili samo za letove NATO-a“, rekao je Kurti.

Abazović je naznačio da je zadovoljan zbog potpisanog Sporazuma.

“Ponosni smo na ekonomsku saradnju i puno investicija sa Kosova u Crnoj Gori, u posljednje vrijeme, što rezultira otvaranjem novih fabrika i izgradnjom novih hotela“, naznačio je Abazović ističući usmjerenost dvije vlade da zajednički rade na izgradnji tunela koji će bolje povezati Plav i Dečane i značajno poboljšanje puta između Rožaja i Peći.

Abazović je rekao da su na dobrom putu za nekoliko projekata sa Kosovom, koje je nazvao istorijskim.

On je rekao da je riječ o nekoliko važnih infrastrukturnih projekata.

“Velika je čast što smo danas u Prištini. Dolazimo sa porukom mira i prosperiteta. Danas smo razgovarali o nekim važnim infrastrukturnim projektima. Uvjeren sam da su Kosovo i Crna Gora primjer u regionu kako treba sarađivati. Mislim da smo na dobrom putu za razvoj nekih projekata koje ja nazivam istorijskim“, rekao je Abazović

 

Podijeli ovaj članak