31. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH: 2. maja su odbranjeni Sarajevo i BiH

4 min. čitanja

Predstavnici različitih nivoa vlasti, uključujući delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, predstavnika sarajevskih općina, boračkih i drugih organizacija obilježile su 31. godišnjicu bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća na Šehidskom spomen-mezarju Kovači, javlja Anadolija. 

Program na Kovačima počeo je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine. Na prigodan način počast šehidima iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću odao je izaslanik ureda člana Predsjedništva BiH Denis Bećirovića.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume i odati počast svim braniocima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Podvukao je kako se na današnji datum odvila jedna od najznačajnijih bitaka.

„Drugog maja odbranjen je grad Sarajevo, odbranjena je Bosna i Hercegovina. Znali smo ciljeve koji su tada postavljeni, a to je da se zauzmu Predsjedništvo i RTV. Smatram da je ovo mjesto sa kojeg danas moramo poručiti da 1.503 života koja su ovdje položena u temelje države ne smiju biti uzaludna. Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava i mi na taj način šaljemo poruku da će uvijek biti Bosne”, rekao je Osmanović na šehidskom merzaju ”Kovači” u Sarajevu.

Dodao je kako je također značajno naglasili da je Armija BiH branila državu Bosnu i Hercegovinu.

“Mi smo se branili, nismo nigdje išli. Branili smo svoje pragove, svoje porodice, svoju državu. I zato danas sa ovog mjesta šaljemo poruku: Bez obzira koliki ataci bili prema nama, mi ćemo izdržati i Bosne će uvijek biti”, zaključio je Osmanović.

Na Kovačima su danas bili prisutni i brojni ratni veterani, borci Armije RBiH, među kojima i Mirsad Kurtagić. On je rekao kako je dan koji danas obilježavaju revolucinarni dan, naš kao i 1. maj.

“Mi koji smo ostali živi moramo se prisjećati na dostojanstven način da bi dali i stvorili preduslove za budućnost mlađih naraštaja. Nažalost, svjetska kretanja reflektuju se i na Bosnu i Hercegovinu, pa nas tako udaraju i poslije ovog nepravednog dejtonskog mira, poslije dvije agresije koje su izvršene na suverenu Bosnu i Hercegovinu koja nikom ništa nije kriva. Časan je put Bosanaca i države Bosne i Hercegovine i na tome treba istrajavati i boriti se za naše intelektualce, pisati što više, to bi bila neka moja poruka, da svi svjedoci događaja pišu samo istinu da bi stvorili što kompaktnije biće Bosne”, zaključio je Kurtagić.

Nakon mezarja Kovači, položeno je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, na groblju “Lav“, mezarju “Stadion” te na centralno Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad, te Aleji veterana na groblju “Vlakovo”.

Specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije uz pomoć brojnih paravojnih jedinica 2. maja 1992. godine u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine je spriječeno. Međutim, posebno od tog dana naočigled cijelog svijeta građani Sarajeva u opsadi ubijani su minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem…, ali su, isto tako, mučeni i iznurivani prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivani… No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora na Bosnu i Hercegovinu.

Podijeli ovaj članak