EDI NUHIĆ: Ambasador studenata na Tehničkom fakultetu u Grazu

Dodaj komentar
4 min. čitanja

Upoznajte Edija Nuhića, briljantnog mladića iz Bosanske Krupe koji trenutno studira softversko inženjerstvo i menadžment na Tehničkom univerzitetu u Grazu. Edi je na svoje putovanje krenuo u oktobru 2022. godine i već je u petom semestru. Graz, grad poznat po živahnoj studentskoj zajednici sa preko 60.000 studenata, nudi mu bogato i dinamično iskustvo, kako akademsko tako i društveno. S njim smo razgovarali zbog nedavno preuzete nove uloge, ambasadora Tehničkog fakulteta u Grazu. 

 

K: Koje su prednosti studiranja u Grazu?

 

E: Studiranje u Grazu pruža dinamično i raznoliko iskustvo, budući da je grad poznat po velikom broju studenata – preko 60 hiljada – te bogatoj ponudi akademskih i vanakademskih aktivnosti. Dodatna prednost Graza je njegova blizina Bosni i Hercegovini, što omogućava česte posjete kući i umanjuje osjećaj udaljenosti. Jedna od ključnih pogodnosti studiranja u Grazu je mogućnost rada u struci paralelno sa studijem. Već skoro godinu dana zaposlen sam kao IT specijalista u jednoj kompaniji, gdje su moji glavni zadaci konsultacije s klijentima i ERP Sistemi. Osim toga, od 19. septembra obavljam ulogu ambasadora Tehničkog univerziteta u Grazu za Bosnu i Hercegovinu.

 

 

K: Šta zapravo znači biti ambasador i šta ta uloga podrazumijeva?

 

E: U okviru ove uloge, pružam podršku budućim studentima iz naše zemlje tokom njihovog puta ka upisu na Tehnički univerzitet. Moja odgovornost obuhvata pomoć u prijavnom procesu, kao i dijeljenje iskustava o studentskom životu i prilagođavanju novoj sredini, s ciljem olakšavanja ove tranzicije. S obzirom na to da u Grazu studira značajan broj studenata iz Bosne i Hercegovine (blizu 1000, od čega više od 600 na Tehničkom univerzitetu), rodila se ideja o osnivanju udruženja koje bi povezivalo sadašnje i bivše studente. Tako je prije gotovo godinu dana osnovano Udruženje bosanskohercegovačkih studenata u Grazu (Gesellschaft der bosnisch-herzegowinischen Studierenden in Graz – GBHS Graz), koje trenutno broji oko 150 članova, a ja imam čast obavljati dužnost predsjednika ovog udruženja.

 

K: Udruženje bosanskohercegovačkih studenata u Grazu zasigurno ima odlične aktivnosti. Šta vam je fokus i kako studenti u Grazu, ali i oni što se pripremaju doći, mogu vas naći?

E: Organiziramo razna druženja, obilježavamo praznike i važne datume Bosne i Hercegovine, a jedan od naših ciljeva je i pružanje podrške novim studentima. U skladu s tim, planiramo održati druženje za nove studente 28. septembra. Naše udruženje možete posjetiti putem službene web stranice (https://gbhs.at/bs/), kao i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, gdje smo dostupni za sva pitanja vezana uz studiranje u Grazu. Ukoliko imate konkretna pitanja o studiranju na Tehničkom univerzitetu u Grazu, preporučujem da posjetite stranicu studentskih ambasadora (https://www.tugraz.at/en/studying-and-teaching/studying-internationally/international-students/international-student-ambassadors/international-student-ambassadors), gdje se možete obratiti ambasadorima, također i meni lično, studentima različitih smjerova, kako biste dobili specifične informacije o pojedinim programima (građevina, elektrotehnika, i dr.).

 

 K: Hvala Edi na razgovoru, čestitamo i sretno u novoj ulozi u životu!

 

E: Želim se srdačno zahvaliti Elmi na pruženoj prilici da podijelim informacije o sjajnim prilikama za studiranje i uspjesima bosanskohercegovačkih studenata u Grazu.

 

Krater.ba

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare