Bundeva sa još 140 kilograma do tone na “Danima ludaje”

2 min. čitanja

Tibor Kokai, uzgajivač iz mađarskog grada Tapiosentamartona, postavio je novi rekord na “Danima ludaje” u Kikindi sa bundevom težine 865,5 kilograma. Ova ogromna bundeva ima šest metara u obimu, a za njen rast je bilo potrebno 110 dana. Kokai je sjeme za ovu bundevu nabavio na aukciji u Njemačkoj.

Proces uzgoja ove bundeve bio je prilično zahtjevan. Svakodnevno je biljka imala prirast od oko 20 kilograma, a zalivana je sa oko 800 litara vode. Kokai je istaknuo da je bundeva zahtjevna biljka, te je zauzela cijeli plastenik površine oko 100 metara kvadratnih. Uz svu pažnju koja joj je posvećena, trebalo je tri sata dnevno za njegu.

Dušan Jankov iz Čuruga odnjegovao je najdužu ludaju koja je imala tri metra i devet centimetara. Manifestacija “Dani ludaje” već 38 godina privlači desetine hiljada posjetitelja iz Srbije i inostranstva, posebno iz susjedne Rumunije. Ova manifestacija je uvrštena u kalendar Svjetskih odgajivača bundeva.

“Dani ludaje” poznati su po bogatom programu, zanimljivostima, koncertima, ali i po raskošnoj gastronomskoj ponudi jela i slatkiša od bundeve. Osim toga, na manifestaciji se promovira i kozmetika i pivo od bundeve.

Ovogodišnji rekord u uzgoju bundeve svakako je bio poseban trenutak tokom “Dana ludaje” i ponosan uspjeh za Tibora Kokaija iz Mađarske. Ova manifestacija ne samo da promoviše tradiciju uzgoja bundeve, već i potiče ljude da se okušaju u ovom interesantnom hobiju.

Podijeli ovaj članak