SNSD-ov poslanik: Schmidt će biti odgovoran za napad, nije dobrodošao ovdje

2 min. čitanja

Naslov: Odluka visokog predstavnika BiH da otkaže sastanak sa potpredsjednicima RS-a izaziva reakcije

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Radovan Kovačević iz redova SNSD-a, izrazio je svoje mišljenje u vezi sa odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta da otkaže sastanak sa potpredsjednicima RS-a u Banjoj Luci. Kovačević je istakao kako visoki predstavnik nije dobrodošao u ovaj dio BiH.

Uz komentare na odluku Schmidt-a, Kovačević je također izrazio svoje mišljenje o stavu OHR-a o nedolasku Schmidta u Banju Luku, govoreći o “posipanju pepelom”. On je istakao da u Bosni i Hercegovini ne postoji visoki predstavnik, jer Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovalo nikog na tu poziciju nakon ostavke Valentina Inzka. Kovačević je poručio da Christian Schmidt nije dobrodošao u RS i da će odgovarati za navodni napad na ustavni poredak.

Iz OHR-a su također prokomentarisali odluku da Schmidt ne dođe u Banju Luku, naglašavajući da visoki predstavnik ne želi učestvovati u političkoj predstavi. OHR je saopćio kako Schmidt svjesno odlučio da ne učestvuje u “orkestriranoj pozorišnoj predstavi” i da nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ova odluka visokog predstavnika BiH izazvala je mnoge reakcije u javnosti. Različita mišljenja i stavovi su se čuli kako od političkih zvaničnika, tako i od običnih građana. Pitanje koje se postavlja je hoće li ova situacija dodatno zakomplikovati političku situaciju u zemlji i kako će se odraziti na odnose između entiteta i međunarodne zajednice. Vrijeme će pokazati kakve će biti daljnje posljedice ove odluke.

Podijeli ovaj članak