Koliko soli trebamo uzimati svakodnevno?

3 min. čitanja

Natrijum je važan mineral za naše tijelo, ali zdravstvene organizacije često preporučuju ograničenje unosa natrijuma na manje od 2.300 mg dnevno kako bi se izbjegla stanja kao što je visok krvni pritisak.

Natrijum je prisutan u gotovo svim namirnicama koje jedemo i pijemo. Prirodno se javlja u mnogim namirnicama, dodaje se tokom procesa proizvodnje i koristi se kao aroma. Već duže vrijeme postoji veza između unosa natrijuma i visokog krvnog pritiska, koji može oštetiti krvne sudove i arterije ako je hronično povišen. Ovo može povećati rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, srčane insuficijencije i bolesti bubrega. Zbog toga se često govori o ograničavanju unosa soli.

Međutim, natrijum je zapravo neophodan za naše zdravlje. On je jedan od elektrolita u našem tijelu, minerala koji stvaraju električno naelektrisane jone. Većina natrijuma se nalazi u našoj krvi i tečnostima koje okružuju naše ćelije, gdje pomaže u održavanju ravnoteže tih tečnosti. Osim održavanja normalne ravnoteže tečnosti, natrijum igra ključnu ulogu u normalnom funkcionisanju nerava i mišića.

Nivo natrijuma u našem tijelu regulišu bubrezi tako što prilagođavaju količinu koja se izlučuje urinom. Takođe gubimo natrijum znojenjem. Nedostaci natrijuma u ​​ishrani su veoma rijetki u normalnim uslovima, čak i kod dijeta sa vrlo niskim sadržajem natrijuma.

Decenijama zdravstvene institucije preporučuju ograničenje unosa natrijuma kako bi kontrolisale krvni pritisak. Smatra se da je tijelu potrebno samo 186 mg natrijuma dnevno da bi normalno funkcionisalo. Međutim, gotovo je nemoguće konzumirati tako malu količinu, a istovremeno zadovoljiti energetske potrebe i dobiti preporučen unos drugih važnih hranljivih materija. Zato Institut za medicinu (IOM) preporučuje da zdravi odrasli konzumiraju 1.500 mg natrijuma dnevno, što je manje od jedne kašičice soli.

Ova preporučena granica se temelji na dokazima iz kliničkih studija koje pokazuju da unos natrijuma iznad 2.300 mg dnevno može negativno utjecati na krvni pritisak i povećati rizik od srčanih oboljenja.

Važno je napomenuti da ove smjernice ne vrijede za osobe koje imaju visoku fizičku aktivnost, kao što su takmičarski sportisti ili radnici koji su izloženi toploti, jer oni gube natrijum kroz znoj.

Uz to, treba naglasiti da nije samo unos soli izvor natrijuma u našoj ishrani. Na primjer, mnoge prerađene i brze namirnice sadrže visok nivo natrijuma, tako da svakodnevna konzumacija tih namirnica može dovesti do prekomjernog unosa natrijuma, iako ne dodajemo so svakom obroku.

Sve u svemu, unos natrijuma treba biti kontrolisan, ali treba obratiti pažnju na ukupnu ishranu i izbjegavati prekomjernu konzumaciju prerađene hrane bogate natrijumom. Umjerena konzumacija natrijuma je neophodna za održavanje ravnoteže tečnosti i normalno funkcionisanje tijela.

Podijeli ovaj članak