Natrijum je važan mineral za naÅ”e tijelo, ali zdravstvene organizacije Äesto preporuÄuju ograniÄenje unosa natrijuma na manje od 2.300 mg dnevno kako bi se izbjegla stanja kao Å”to je visok krvni pritisak.
Natrijum je prisutan u gotovo svim namirnicama koje jedemo i pijemo. Prirodno se javlja u mnogim namirnicama, dodaje se tokom procesa proizvodnje i koristi se kao aroma. VecĢ duže vrijeme postoji veza izmeÄu unosa natrijuma i visokog krvnog pritiska, koji može oÅ”tetiti krvne sudove i arterije ako je hroniÄno poviÅ”en. Ovo može poveÄati rizik od srÄanih oboljenja, moždanog udara, srÄane insuficijencije i bolesti bubrega. Zbog toga se Äesto govori o ograniÄavanju unosa soli.
MeÄutim, natrijum je zapravo neophodan za naÅ”e zdravlje. On je jedan od elektrolita u naÅ”em tijelu, minerala koji stvaraju elektriÄno naelektrisane jone. VeÄina natrijuma se nalazi u naÅ”oj krvi i teÄnostima koje okružuju naÅ”e cĢelije, gdje pomaže u održavanju ravnoteže tih teÄnosti. Osim održavanja normalne ravnoteže teÄnosti, natrijum igra kljuÄnu ulogu u normalnom funkcionisanju nerava i miÅ”iÄa.
Nivo natrijuma u naÅ”em tijelu reguliÅ”u bubrezi tako Å”to prilagoÄavaju koliÄinu koja se izluÄuje urinom. TakoÄe gubimo natrijum znojenjem. Nedostaci natrijuma u āāishrani su veoma rijetki u normalnim uslovima, Äak i kod dijeta sa vrlo niskim sadržajem natrijuma.
Decenijama zdravstvene institucije preporuÄuju ograniÄenje unosa natrijuma kako bi kontrolisale krvni pritisak. Smatra se da je tijelu potrebno samo 186 mg natrijuma dnevno da bi normalno funkcionisalo. MeÄutim, gotovo je nemogucĢe konzumirati tako malu koliÄinu, a istovremeno zadovoljiti energetske potrebe i dobiti preporuÄen unos drugih važnih hranljivih materija. Zato Institut za medicinu (IOM) preporuÄuje da zdravi odrasli konzumiraju 1.500 mg natrijuma dnevno, Å”to je manje od jedne kaÅ”iÄice soli.
Ova preporuÄena granica se temelji na dokazima iz kliniÄkih studija koje pokazuju da unos natrijuma iznad 2.300 mg dnevno može negativno utjecati na krvni pritisak i poveÄati rizik od srÄanih oboljenja.
Važno je napomenuti da ove smjernice ne vrijede za osobe koje imaju visoku fiziÄku aktivnost, kao Å”to su takmiÄarski sportisti ili radnici koji su izloženi toploti, jer oni gube natrijum kroz znoj.
Uz to, treba naglasiti da nije samo unos soli izvor natrijuma u naÅ”oj ishrani. Na primjer, mnoge preraÄene i brze namirnice sadrže visok nivo natrijuma, tako da svakodnevna konzumacija tih namirnica može dovesti do prekomjernog unosa natrijuma, iako ne dodajemo so svakom obroku.
Sve u svemu, unos natrijuma treba biti kontrolisan, ali treba obratiti pažnju na ukupnu ishranu i izbjegavati prekomjernu konzumaciju preraÄene hrane bogate natrijumom. Umjerena konzumacija natrijuma je neophodna za održavanje ravnoteže teÄnosti i normalno funkcionisanje tijela.