Ukrajinci uhvatili najnoviji ruski tenk „Proboj“

2 min. čitanja

Ukrajinski vojnici su nedavno zaplijenili još jedan ruski tenk T-90M “Proboj”, čime je ovo već treći takav tenk koji se našao u njihovim rukama od početka invazije. T-90M “Proboj” je jedan od najmodernijih tenkova koje je Moskva poslala na ratište, budući da T-14 Armata nije pouzdano snimljen na fronti.

Tenk T-90M “Proboj” se zaplijenjen u regiji Zaporižja u Ukrajini, prema navodima Jure Misjagina. Ovaj tenk ima izuzetno snažan motor od 1.130 konjskih snaga i može postići brzinu do 70 km/h na cesti ili 50 km/h na neravnom terenu. Također, sa punim rezervoarom može preći oko 550 kilometara.

Ono što čini T-90M “Proboj” još opasnijim je njegovo naoružanje. Tenk je opremljen topom kalibra 125 mm, koji ima domet veći od tri kilometra. Pored toga, T-90M je također opremljen mitraljezima od 7,62 mm i 12,7 mm.

Ovo otkriće ukazuje na činjenicu da ruska vojska koristi najnoviju vojnu tehnologiju u invaziji na Ukrajinu. Zaplijenjeni tenkovi omogućuju ukrajinskoj vojsci da prouči rusku tehnologiju i strategiju te preduzme potrebne korake zaštite i obrane.

U međuvremenu, situacija na terenu ostaje napeta, a sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga se nastavljaju. Međunarodna zajednica prati situaciju sa zabrinutošću i poziva na dijalog kako bi se postigao mir i riješila ova kriza.

Podijeli ovaj članak