Ahatović o iseljenim ruskim diplomatomima: Neće nam donijeti ništa pozitivno, Nešić nosi najviše odgovornosti.

2 min. čitanja

Nedžad Ahatović, vojni analitičar, je komentarisao dolazak protjeranih ruskih diplomata u Bosnu i Hercegovinu. On je istakao da Zakon o strancima jasno definiše uslove ulaska stranaca u našu državu, te da ukoliko bi dolazak nekoga predstavljao prijetnju bezbjednosti, javnom poretku ili odnosima BiH, ulazak ne može biti dozvoljen. Ahatović je istakao da nadležni organi trebaju obavijestiti javnost ukoliko su zabrane ruskim diplomatama skinute.

On je također upitao kakvu poruku šaljemo Briselu ukoliko nam ruske diplomate, koje imaju zabranu ulaska, slobodno šetaju po BiH. Ako su zabrane za njih skinute, onda bi o tome trebala biti obaviještena javnost. Ahatović je naglasio da pitanje odluke o ulasku ruskih diplomata treba postaviti državnom ministru sigurnosti Nenadu Nešiću.

Kada je riječ o strahu od protjeranih ruskih diplomata, Ahatović kaže da njihov dolazak ne može donijeti ništa dobro. On je podsjetio da je Rusija izvršila vojnu invaziju na Ukrajinu, te da članice NATO-a pomažu Ukrajini da se odbrani. Shodno tome, ruska obavještajna služba FSB koristi sve obavještajne kanale za dobijanje informacija.

Ahatović je zaključio da dolazak ruskih diplomata u BiH neće donijeti ništa dobro, te da će država još jednom pokazati nefunkcionalnost i nesposobnost u vođenju sigurnosnog sektora. Također je istakao da je potrebno samo profesionalno primjenjivanje zakona kako bi se izbjegli ovakvi propusti u budućnosti.

Ovaj slučaj je još jednom podigao pitanje politizacije, klijentelizma i favoriziranja u sektoru sigurnosti. Prema riječima Ahatovića, postojeća državna koalicija je omogućila Miloradu Dodiku skoro potpunu kontrolu nad ovim sektorom, a posljedice toga se jasno vide u ovom i sličnim slučajevima.

Podijeli ovaj članak