Pura ili palenta je jednostavna za pripremu, ali i izuzetno zdrava. Može se konzumirati za večeru ili doručak, a njena gluten-free karakteristika omogućava da je jedu ljudi svih dobnih skupina.
Ovaj obrok je bogat mineralima, nutritijentima i vitaminima koji su neophodni za normalno funkcionisanje tijela. Pura ima pozitivan utjecaj na prevenciju različitih bolesti, kao i na opće zdravlje. U svom sastavu sadrži prirodne masti, posebno karotenoide, koji igraju važnu ulogu u poboljšanju rada crijeva.
Palenta je odlična za gubitak viška kilograma, jer utječe na dobro varenje hrane.
Kukuruzno brašno, osnovni sastojak palente, sadrži veliki broj hranljivih supstanci. Ono je bogat izvor folne kiseline, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Također, bogato je fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom i manganom.
Također, palenta ima nizak sadržaj kalorija zbog kukuruza, što je čini idealnim obrokom za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica za dijetu.
Recept za pripremu pure je vrlo jednostavan. U šerpu sipajte tri šolje vode i kašičicu soli. Kada voda proključa, polako dodajte palentu, neprestano miješajući. Za desetak sekundi, palenta će se pretvoriti u kašu. Kada je gotova, možete dodati nekoliko kapi maslinovog ulja ili maslaca, te promiješati. Po želji, u palentu možete dodati sir ili jogurt.
Ukoliko se pridržavate dijete, preporučljivo je konzumirati palentu samo s jogurtom ili kefirom, najbolje dva sata prije spavanja.