VIDEO: Velikokladuška škola uvela zabranu mobitela: “Druženje na odmoru postalo prošlost”

2 min. čitanja

Posljednjih mjeseci su region, ali i Bosna i Hercegovina, suočeni s problemom virtuelnog nasilja u školama. Ovi nemili događaji su alarmirali roditelje, širu javnost i lokalne vlasti da poduzmu mjere kako bi zaštitili djecu.

Slična situacija se dogodila i u Velikoj Kladuši, gdje je uprava Osnovne škole “25. novembar” donijela odluku o zabrani korištenja mobilnih telefona u školi.

Učenici ove škole su počeli novu školsku godinu s novim pravilom: nastava će se odvijati bez korištenja mobilnih telefona, bez odgovaranja na pozive i čekanja poruka. Kako je izjavila direktorica škole Veldina Alibegić, donošenje ove odluke nije bilo predmet rasprave jer su primijetili da učenici sve manje prate nastavu i postaju asocijalni.

“Zabrinjavajuće je bilo to kako su se učenici družili tijekom velikih odmora. Primijetili smo da kada su u grupi, koriste telefone za komunikaciju umjesto da se međusobno druže”, navodi Alibegić za Federalnu TV.

Ova škola je također imala problema s zloupotrebom mobilnih telefona, zbog čega su zaključili da se učenici previše fokusiraju na negativne aspekte tehnologije.

“Učenici manje prate nastavu, nedostaje socijalizacija, dolazi do cyber nasilja, a također je zabranjeno fotografiranje i snimanje nastavnika, drugih zaposlenika i drugih učenika u školi”, ističe pedagoginja Alma Karajić.

Nova situacija je učenicima neobična, ali većina ih podržava ovu ideju.

“Pretpostavljam da će se komunikacija u školi znatno poboljšati, učenici će se više fokusirati na učenje i druženje”, smatra učenica devetog razreda Amela Pehlić.

“U školi imamo fiksne telefone, tako da ako učenici imaju neki problem i trebaju nekoga nazvati, nastavnici, pedagozi i direktorica će se pobrinuti za to”, dodaje učenica devetog razreda Mona Hašić.

Roditelji imaju podijeljene stavove, ali većina ih podržava ovu ideju. Direktorica škole ističe da je podrška roditelja vrlo važna. Bez obzira na mišljenja roditelja, oni koji su donijeli odluku su čvrsto uvjereni da će se pokazati da je ona ispravna.

Vrijeme će pokazati koliko je ova odluka urodila plodom.

Podijeli ovaj članak