Kućni ljubimci: Učinkoviti načini za trajno uklanjanje paukova

2 min. čitanja

Ako osjećate strah od pauka i želite se riješiti neugodnih susreta s njima, poput iznenadnih pojava u kadi, krevetu ili mračnim kutovima, ne brinite – postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih načina da se trajno oslobodite od njih.

Ulje peperminta – prirodni repelent pauka
Paukovi imaju jaku averziju prema mirisu peperminta. Ulje paprene metvice može se koristiti kao prirodni repelent. Napravite sprej dodavanjem nekoliko kapi ulja mente u bočicu sa raspršivačem. Poprskajte sve potencijalne ulaze za pauke u vašem domu, ometajući ih i odvraćajući ih da ostanu blizu.

Zapečatite pukotine i otvore – zaštitite svoj dom od pauka

Pauci često koriste male pukotine i otvore kako bi se uvukli u vaš dom. Popravite ove pukotine i otvore kako biste im otežali ulazak. Ovo će stvoriti fizičku barijeru koja drži pauke dalje od vašeg prostora.

Iskoristite snagu citrusa – odbijajte mirisom

Miris citrusa, poput limuna, narandže ili grejpa, djeluje kao repelent za paukove. Stavite komadiće ovih agruma u različite dijelove svoje kuće kako biste poremetili prisustvo pauka. Zapamtite da miris citrusa postepeno blijedi, stoga redovno mijenjajte komadiće kako biste održali snažan učinak.

Igrajte se mirisima kestena i oraha – tradicionalna metoda odbijanja

Prema vjerovanju starijih ljudi, pauci ne podnose miris kestena. Postavite kestene oko kuće kako biste spriječili ove insekte. Isto važi i za orahe. Iako to nema naučnih dokaza, mnogi su se oslanjali na ovu narodnu praksu sa uspješnim rezultatima.

Održavajte čistoću u svom domu – eliminirajte privlačne izvore

Pauci se često skrivaju na mračnim i zapuštenim mjestima, a ostaci hrane privlače insekte koji su njihova hrana. Redovno usisavanje i brisanje prašine ne samo da će ukloniti privlačne faktore za insekte, već i uništiti paukove mreže. Pored toga, redovno čišćenje će smanjiti prisustvo paukovih jaja, smanjujući broj ovih nepoželjnih gostiju.

Podijeli ovaj članak