(VIDEO) Stanivuković pitao direktora banjalučkog UKC-a pere li veš ili pare?

3 min. čitanja

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković održao je konferenciju za novinare ispred banjalučkog UKC-a na kojoj je iznio šokantne detalje o navodnom kriminalu u javnim nabavkama i korupciji u tom medicinskom centru. Stanivuković je optužio direktora UKC-a Vlada Đajića da se bavi pranjem novca putem namještenih tendera.

Prema riječima Stanivukovića, afera se odnosi na pranje veša, ali i pranje novca kroz tender vrijedan 13,3 miliona KM. Direktor Đajić navodno nije uspio sprovesti taj tender, ali i dalje pokušava, što je izazvalo sumnje gradonačelnika. On je istakao da je važno postaviti pitanje kako je moguće da se troškovi koji su ranije iznosili 5,6 miliona KM sada popeo na 13,3 miliona KM te da li je postojala neka nepravilnost u dodjeli tendera.

Stanivuković je također istakao da je njegova dužnost kao gradonačelnika i narodnog predstavnika da postavi pitanje ko plaća razne događaje i koncerte koje organizuje direktor Đajić, te da li je to na uštrb zdravlja ljudi. On tvrdi da takvi događaji “truju” mlade ljude i da javnost treba biti svjesna da novac za te događaje dolazi iz njihovih džepova i na štetu njihovog zdravlja.

Nedavno je Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH poništila sporni tender zbog gušenja konkurencije od strane direktora Đajića. Iz PDP-a su istakli da je direktor UKC-a pokušao spriječiti održavanje konferencije za medije tako što je puštao glasnu muziku, što je uznemirilo pacijente koji se liječe na UKC-u.

Stanivuković je pozvao javnost i građane Banje Luke da budu svjesni problema u javnom sektoru i da podrže njegove napore u otkrivanju korupcije i kriminala. On se zalaže za transparentnost i odgovornost u javnim nabavkama te afirmira borbu protiv korupcije kao jedan od svojih prioriteta.

Ova situacija predstavlja još jedan primjer problema s korupcijom u BiH, gdje javne institucije često bivaju optuživane za nepravilnosti u dodjelama tendera. Sve dok takve nepravilnosti postoje, građani će biti ti koji će snositi posljedice kroz manji kvalitet usluga i povećanje troškova. Stoga je važno da se javnost i nadležne institucije uključe u borbu protiv korupcije i osiguraju transparentnost i odgovornost u javnom sektoru.

Podijeli ovaj članak