Dodik i Cvijanović se sastali sa Viktorom Orbanom: Formiraju zajednički savjet

2 min. čitanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nedavno su posjetili Budimpeštu, gdje su se sastali s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Sastanak je ocijenjen kao uspješan i konstruktivan, a Cvijanović ističe da Mađarska pokazuje razumijevanje za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Dodik je izjavio nakon sastanka da Republika Srpska želi surađivati s Mađarskom te da je ta suradnja odvija na obostrano zadovoljstvo. Dogovoreno je da se formira zajednički Savjet za praćenje politika kako bi se osiguralo da svi dogovoreni projekti i suradnja imaju veći obim i novi format.

Cvijanović je istaknula važnost Mađarske za Bosnu i Hercegovinu te naglasila da je uvijek dobro imati jednog takvog sagovornika unutar Europske unije. Mađarska prepoznaje Republiku Srpsku kao mjesto za ulaganje i razumije prilike u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će suradnja s Mađarskom donijeti nove korake u razvoju infrastrukture i poljoprivrede. Tijekom sastanka razgovaralo se o daljnjem programu podrške mađarske Vlade poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, kao i o mogućoj suradnji u energetici, drvnoj industriji, namjenskoj industriji te drugim važnim područjima.

Osim s Dodikom i Cvijanović, Viktor Orban sastao se i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ove posjete ukazuju na važnost suradnje i podrške između zemalja regije, te se očekuje da će daljnji koraci u suradnji s Mađarskom donijeti konkretne rezultate i napredak u različitim sektorima.

Podijeli ovaj članak