Prevaranti uvjerili muškarca da kupi ogledalo za 10.000 evra: Ova suluda prevara na Bosanskom jeziku

2 min. čitanja

Trojica prevaranata prodala “magično ogledalo” za 10.000 evra

Nesvakidašnji slučaj prevare zabilježen je u indijskoj državi Zapadni Bengal, gdje su trojica prevaranata iskoristila naivnost 72-godišnjeg Avinaša Kumar Šukle i prodali mu “magično ogledalo” za 10.000 evra. Ovaj slučaj nam pokazuje koliko je važno biti oprezan i pažljiv prilikom sklapanja poslova i uvjeravanja u neobična obećanja.

Prema izvještaju Times Now News, Šukla je vjerovao da će u ovom ogledalu biti u mogućnosti vidjeti ljude bez odjeće. Prevaranti su upoznali Šuklu preko zajedničkog prijatelja, a uvjerili su ga da sarađuju s čuvenom firmom iz Singapura koja trguje drevnim artefaktima. Dodatna vjerodostojnost prevari je dana tvrdnjom da je ogledalo prethodno plaćeno više od 200.000 evra i da ga je koristio čak i istraživač NASA-e.

Šukla je bio toliko zainteresiran za ovu nevjerovatnu ponudu da je odmah otputovao u Bubanešvar, prestonicu države Orisa, kako bi preuzeo svoje ogledalo. Međutim, ubrzo po dolasku shvatio je da je prevaren. Očigledno je da je prevarantima bilo lakše manipulirati starijim čovjekom koji nije bio upoznat s ovim vrstama obmana.

Nakon što je ostao bez velike sume novca, Šukla je istog trenutka prijavio ovaj slučaj policiji. Zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih, prevaranti su identifikovani i uhapšeni. Prilikom njihovog hapšenja, oduzet je automobil, pet mobilnih telefona i 2.500 evra. Policija je također pronašla snimke na njihovim telefonima koji detaljno opisuju navodne “magične moći” ovog ogledala.

Ovaj slučaj upozorava na opasnost od prevare i naglašava važnost pažljivog istraživanja i provjere vjerodostojnosti prije sklapanja bilo kakvih poslova. Naša najbolja odbrana protiv prevaranata je obrazovanje i informisanje o ovakvim manipulacijama. Nikada ne trebamo nasjesti na prebrze i nevjerojatne ponude, jer su one obično suviše dobre da bi bile istinite. Srećom, u ovom konkretnom slučaju, prevareni gospodin je brzo reagirao i prepoznao prevaru, što je omogućilo policijskom rade uhapšenje prevaranata.

Ostaje nam jedino da budemo svjesni i oprezni u svakodnevnim situacijama kako bismo izbjegli postati žrtve prevara kao što je ova.

Podijeli ovaj članak