Puna podrška Vučića: Željko Mitrović uporan u razvoju vještačke inteligencije

3 min. čitanja

Opozicija i vlast spremne da spale vještačku inteligenciju na lomači, ali “Čovječe ne ljuti se” ide dalje

Sve je više naznaka da će svađe između vlasti i opozicije u Srbiji dostići vrhunac, a glavni gubitnici u cijeloj priči će biti vještačka inteligencija. Najnovija situacija otkrivena na Instagramu vlasnika TV Pink-a, Željka Mitrovića, samo dodaje još goriva na vatru.

Mitrović je putem društvenih mreža najavio novi satirično-politički TV format pod nazivom “Čovječe ne ljuti se”, koji će premijerno biti prikazan u septembru. To bi bio prvi takav format u Srbiji, koji bi se fokusirao na političke teme, ali obrađivane kroz humor i satire. Iako je Mitrović izazvao mnogo kontroverzi, ova najava je izazvala posebno veliki odjek.

Kao odgovor na Mitrovićevu objavu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da vještačka inteligencija ne bi trebala biti korištena na način na koji ju je koristio vlasnik TV Pink-a. Vučić naglašava da je falsifikovanje izjave poslanika Aleksandra Jovanovića nedopustivo i nefer, te da ozbiljna država ne bi trebala podržavati takvo ponašanje. Predsjednik je izrazio nadu da će državni organi riješiti ovaj spor.

Reakcije na objavu vlasnika TV Pink-a i Vučićevu izjavu su podijeljene. Opozicija je vidjela priliku da se ustremi na najviše televizije u Srbiji, koja je poznata po bliskosti s aktualnom vlašću. Vođa Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, najavio je tužbu protiv Mitrovića i TV Pink zbog falsifikovanja izjava. To je samo još jedan u nizu koraka koji će opozicija poduzeti kako bi se suprotstavila vlasti.

S druge strane, pristalice Mitrovića tvrde da je riječ o umjetničkom izražavanju i da političarima treba biti dopušteno da budu meta satire. Smatraju da politika i mediji već dugo vrijeme često koriste vještačku inteligenciju za promicanje svojih agendi, stoga bi i njih trebalo zabavljati na isti način.

U ovom trenutku ostaje neizvjesno kako će se situacija razvijati. Da li će vještačka inteligencija postati nova žrtva političke borbe ili će se ipak pronaći način da se umjetnička sloboda i politička odgovornost pomire, tek će pokazati vrijeme. Jedno je sigurno – satirično-politički TV format “Čovječe ne ljuti se” će uskoro stupiti na scenu i ponuditi svoj pogled na sve ove događaje.

Podijeli ovaj članak