Ukradene artefakte Britanskog muzeja prodaju na aukciji na eBayu

3 min. čitanja

Nestali dragulji iz Britanskog muzeja: Odbačeni blago prodaje se na aukciji po simboličnoj cijeni

Blago koje je nedavno nestalo iz Britanskog muzeja, a koje uključuje vrijedne komade zlatnog nakita, dragulje od poludragog kamenja i staklene artefakte datirane od 15. vijeka prije nove ere do 19. vijeka nove ere, sada se prodaje na internet aukciji po iznenađujuće niskoj cijeni od samo 50 dolara, javlja The Telegraph.

Ova vijest izazvala je šok i zaprepaštenje, s obzirom na to da Britanski muzej slovi kao jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu, poznat po svojoj vrijednoj i značajnoj kolekciji umjetničkih i povijesnih artefakata. Nakon što je utvrđeno da su neka od dragocjenih blaga nestala, muzej je otpustio jednog od svojih zaposlenika, te obavijestio policiju kako bi se ova krađa istražila.

Član osoblja koji je otpušten je Peter Higgs, kustos grčkih kolekcija i skulptura u muzeju. Unatoč tvrdnjama muzeja, njegova porodica je negirala optužbe i ističe da je on nevin. Njegov sin Greg izjavio je kako je Peter veoma nezadovoljan zbog gubitka posla i ugleda te tvrdi da njegov otac nije učinio ništa pogrešno. Dodao je da je Peter otpušten prošlog mjeseca i da se već neko vrijeme vodi istraga protiv njega.

Još šokantnije vijesti stižu izvještajem Sky Newsa, koji tvrdi da je muzej već bio upozoren na moguće krađe prije nekoliko godina. Specijalist za gravirane dragulje, Martin Henig, ističe da je njegov kolega pokušao upozoriti muzej na moguće nepravilnosti, ali da se to nije dovoljno ozbiljno shvatilo. Henig smatra da je ova nestala blaga moguće pronaći da su muzej tada uveo strože sigurnosne mjere i pažljivije nadzirao svoju kolekciju.

Još jedan šok koji je obišao medije je činjenica da se ukradeno blago sada prodaje na eBay online aukcijskoj platformi. Predmeti čija je vrijednost dosegla čak 50.000 funti (64.000 dolara) bili su dostupni za prodaju po simboličnoj cijeni od samo 40 funti (oko 50 dolara). Ova situacija izazvala je zgražanje među javnošću, koja smatra da bi muzej trebao poduzeti odlučnije mjere kako bi spriječio prodaju ukradenih artefakata na ilegalnom tržištu.

U svjetlu ovih događaja, postavlja se pitanje o sigurnosnim mjerama i nadzoru u muzejima diljem svijeta. Kako su ova vrijedna blaga mogla nestati iz jednog od najpoznatijih muzeja bez ikakvog otkrivanja? Je li ovo samo izoliran slučaj ili pokazuje na veće probleme u sustavu? Odgovore na ova pitanja moraju pružiti nadležne institucije kako bi se osigurala zaštita kulturnih i povijesnih blaga za buduće generacije.

Podijeli ovaj članak