Evropu čeka novo valu vrućine, ovo su zemlje koje će najviše trpjeti

1 min. čitanja

Koronavirus: Početak toplotnog talasa u centralnoj Evropi

Kako prenose neki strani mediji, na području centralne Evrope, tačnije Austrije i Švicarske, ovog vikenda se očekuje početak toplotnog talasa koji bi mogao trajati do petka.

Velika toplota u alpskom regionu

Prema izvještajima austrijskih medija, u alpskom regionu očekuju se temperature do 37 stepeni Celzijusa.

“Čak i na najvišim vrhovima planina u zemlji moguće je da će biti dvocifrene temperature u plusu. Glečeri su posebno pogođeni ovim problemom, sa očekivanim gubicima u debljini leda od pet do deset centimetara dnevno”, izvještava novinski portal Heute.

Kako objašnjavaju meteorolozi, razlog za novu toplotnu talas je snažno područje visokog pritiska. Ljeti, ova područja visokog pritiska često nazivaju “toplotne kupole”.

“Ako se vremenski obrazac zadrži nekoliko dana, i dolazi do kontinuiranog dovoda vrlo toplog zraka, stvara se mjehur vrućeg zraka, odnosno toplotna kupola, u atmosferi. Ovo zagrijavanje na atmosferskom nivou također se osjeti na zemlji”, ističe novinski portal Heute.

“Kada se faktori kao što su suho tlo, vjetar fen i visok položaj sunca spoje, često se obaraju novi rekordi u temperaturi”, navodi se u članku.

Podijeli ovaj članak