Njemačka Vlada donirala gotovo tri miliona eura Oružanim snagama BiH

2 min. čitanja

Vlada SR Njemačke će pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu od 2.970.000 eura za obnovu infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH, kao i za nabavku uniformi. Tehnički sporazum kojim je ovo potvrđeno potpisan je danas između Ministarstva odbrane BiH i SR Njemačke.

U ime ministra odbrane Zukana Heleza, tehnički sporazum je potpisao pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, dok je za njemačku stranu sporazum potpisao vojni ataše u BiH pukovnik Franz Josef Nolte.

Sporazum će omogućiti obnovu infrastrukture na šest lokacija na kojima se nalaze pripadnici Oružanih snaga BiH. Projekti uključuju izgradnju stražarnice i zamjenu vanjske rasvjete u kasarni “Zaim Imamović” u Pazariću, zamjenu vanjske rasvjete u kasarnama “Božan Šimović” u Čapljini, “Dubrave” u Živinicama i “Rajlovac” u Sarajevu, postavljanje sistema video nadzora u skladištu naoružanja “Grabež” u Bihaću te renoviranje objekta za smještaj vojnika u kasarni “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku. Planirana sredstva iz sporazuma bit će uložena i u nabavku uniformi za Bataljonsku grupu lake pješadije Oružanih snaga BiH.

Iz ministarstva je saopćeno da je ova finansijska pomoć od izuzetne važnosti jer će doprinijeti poboljšanju uslova za život i rad pripadnika OS BiH, ali i njihovoj ukupnoj modernizaciji. Također, naglašeno je da je ova donacija još jedan dokaz posvećenosti SR Njemačke u podržavanju procesa evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Pukovnik Nolte je najavio da će se do kraja septembra potpisati još nekoliko sporazuma koji će biti namijenjeni obnovi infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH. Cilj ovih sporazuma je stvaranje boljih uslova za život i rad pripadnika OS BiH.

Ova finansijska pomoć iz Njemačke će biti od neprocjenjive važnosti za Oružane snage BiH, kao i za cjelokupnu infrastrukturu na kojoj se one nalaze. Modernizacija i obnova infrastrukture će stvoriti bolje uslove za život i rad vojnika i osigurati sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak