Svjetska zdravstvena organizacija pažljivo prati novi soj koronavirusa

2 min. čitanja

Novi soj Covid-19 pod pažnjom istraživača zbog mogućih posljedica mutacija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene institucije su danas izvijestile da pažljivo prate novi soj virusa Covid-19, nazvan BA.2.86, zbog nepoznatih mogućih posljedica brojnih mutacija. Ovaj novi soj je do sada identificiran samo u Izraelu, Danskoj i SAD-u.

Prema epidemiološkom izvještaju o pandemiji Covid-19 objavljenom u petak ujutru, WHO je odlučio svrstati ovu novu varijantu u grupu varijanti pod nadzorom, zbog velikog broja mutacija na šiljastom genu koji nosi virus. Šiljasti protein omogućuje virusu da se poveže s ćelijama domaćina i uđe u njih. Iako još uvijek nisu poznate moguće posljedice mutacija BA.2.86, WHO upozorava da je važno pratiti, sekvencirati i obavještavati nadležne vlasti kako bi se dobila tačna i cjelovita slika o pandemiji.

Od početka pandemije do 13. augusta 2023. godine, prijavljeno je više od 769 miliona potvrđenih slučajeva Covid-19 u svijetu, uz više od 6,9 miliona smrtnih slučajeva. Međutim, stvarni broj zaraženih i umrlih smatra se mnogo većim jer mnogi slučajevi nisu prijavljeni.

Istraživači trenutno provode analize i istraživanja kako bi utvrdili koje su moguće posljedice mutacija novog soja Covid-19. Budući da je virus i dalje nepredvidljiv i stalno se mijenja, važno je da zdravstvene institucije širom svijeta prate i nadziru ove promjene kako bi brže reagirale i poduzimale adekvatne mjere u suzbijanju pandemije.

U svijetu postoji konstantna potreba da se nastavi s praćenjem i istraživanjem novih varijanti virusa Covid-19. Samo kroz suradnju i udruženo djelovanje, možemo se nadati da ćemo suzbiti pandemiju i zaštititi zdravlje globalne populacije.

Podijeli ovaj članak