Evolucija paljanske estetike: Marko Vešović u Danima 1993. godine na Bosanskom jeziku

2 min. čitanja

Veliki gubitak za bh. književnost – preminuo Marko Vešović

Ugledni bh. književnik Marko Vešović preminuo je u Sarajevu, u 79. godini života. Ova tužna vijest potresla je književnu scenu Bosne i Hercegovine, jer je Vešović bio jedan od najznačajnijih pisaca i pjesnika naše zemlje.

Vešović je rođen 1944. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je kasnije postao i profesor. Sa svojim književnim radom započeo je još dok je bio student, a tokom svoje karijere objavio je veliki broj knjiga.

Njegova poezija bila je prepoznatljiva po svojoj dubini i emotivnosti, a istovremeno je imala i politički angažman. Vešović je pisao o svim važnim temama svog vremena, od politike i ratova, pa sve do ljubavi i pripadnosti. U njegovim stihovima mogli smo osjetiti dušu Bosne i Hercegovine i njenih stanovnika.

Marko Vešović je dobitnik brojnih književnih nagrada, među kojima su i nagrada “Meša Selimović” za roman godine i nagrada “Mesa Selimović” za ukupan književni opus. Njegovi radovi prevođeni su na mnoge jezike i uživali su veliku popularnost kako kod domaće, tako i kod strane publike.

Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za književnost Bosne i Hercegovine, ali će njegov književni rad ostati trajni spomenik njegovom talentu i doprinosu bh. kulturi. Vrijeme i mjesto sahrane bit će objavljeni naknadno, a književna scena Bosne i Hercegovine odat će mu posljednju počast.

Marko Vešović nas je napustio, ali njegova riječ i dalje će živjeti kroz njegove knjige. Njegovo djelo će ostati vječno svjedočanstvo o snazi književnosti i moći riječi. Počivaj u miru, dragi Marko Vešoviću.

Podijeli ovaj članak