Beriz Belkić, posljednji ispraćaj na Gradskom groblju Lav u Sarajevu

2 min. čitanja

Beriz Belkić – političar koji je ostavio trag u političkom životu Bosne i Hercegovine

Beriz Belkić, poznati bosanskohercegovački političar i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas će biti ukopan na Gradskom groblju Lav u Sarajevu. Rođen je 8. septembra 1946. godine, a preminuo je 16. augusta 2023. godine u 77. godini života.

Belkić je diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1989. godine, a političku karijeru započeo je kao član Stranke za BiH početkom 1996. godine. Nedugo nakon toga, postao je potpredsjednik stranke, da bi se četiri godine kasnije vinuo na poziciju predsjednika Političkog savjeta ove političke partije.

Tokom svoje karijere, Belkić je obavljao rukovodeće pozicije u Domu mladih Skenderija i Saobraćajnom školskom centru. Također, bio je angažovan kao sekretar u SUP-u Ilidža i načelnik jednog od odjeljenja. Ipak, najveći dio svoje političke karijere proveo je na ministarskom i premijerskom mjestu.

Belkić je od 1996. godine bio ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica u Bosni i Hercegovini. Nakon toga, od 1998. godine obnašao je dužnost premijera Vlade Kantona Sarajevo. Kruna njegove političke karijere bila je pripadnost Predsjedništvu BiH u periodu od osam mjeseci tokom 2002. godine.

Belkić je također bio aktivan i na parlamentarnoj sceni. Nakon općih izbora 2000. godine, izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Mandat je uspješno obavljao i nakon izbora 2006. i 2010. godine.

Prije dugog niza godina, Belkić se povukao iz političkog života, ostavljajući iza sebe suprugu Azru i sina Admiru. Njegov odlazak ne samo da je ostavio prazninu u političkom svijetu BiH, već je i mnoge ljude dotaknuo i podsjetio na njegove značajne doprinose društvu.

Danas, dok se Beriz Belkić oprašta od ovoga svijeta, njegovi prijatelji, politički kolege i obični građani će sa tugom i poštovanjem čuvati uspomenu na čovjeka koji je svojim radom i angažmanom značajno doprinio razvoju i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak