Stoltenbergov saradnik šokirao prijedlogom: “Ukrajina bi mogla u NATO ako se odrekne teritorije”

2 min. čitanja

Ukrajina bi se mogla pridružiti NATO-u ako pristane ustupiti teritorije koje odbija priznati kao dio Rusije, rekao je u utorak Stian Jensen, direktor privatnog ureda glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

– Mislim da bi rješenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorija i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u. U isto vrijeme, Ukrajina mora sama odlučiti kada i pod kojim uvjetima želi pregovarati – citirao je Jensena list Verdens Gang.

Na pitanje misli li da bi Ukrajina trebala ustupiti svoje teritorije kako bi postigla mir s Rusijom i pridružila se NATO-u u budućnosti, Jensen je rekao da se o poslijeratnom statusu Ukrajine već pregovara i da je već pokrenuto pitanje ustupanja teritorija Rusiji.

– Ne kažem da bi se to trebalo dogoditi. Ali ovo bi moglo biti moguće rješenje – objasnio je Jensen.

– Uvijek smo dodavali da savez, baš kao i Ukrajina, ne pregovara o teritorijima – kazao je Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, u izjavi u utorak poslijepodne i dodao:

– Izjave da Ukrajina može postati članica NATO-a u zamjenu za odustajanje od nekih ukrajinskih teritorija potpuno su neprihvatljive – napisao je Nikolenko na svojoj Facebook stranici.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je ranije za TASS da rješenje sukoba zahtijeva potvrdu temelja ukrajinskog suvereniteta – njen neutralni, vanblokovski i nenuklearni status.

Osim toga, po njegovim riječima, potrebno je “prepoznati nove teritorijalne realnosti, osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, prava njenih građana koji govore ruski i nacionalnih manjina u skladu s međunarodnim pravom”.

Podijeli ovaj članak