Protesti protiv deložacije s parkinga: Stanivuković ne odustaje

3 min. čitanja

Gradonačelnik Draško Stanivuković organizirao je danas protest u centru Banje Luke na koji se odazvalo stotinjak uposlenika Gradske uprave i simpatizera na kojem traže zaustavljanje deložacije s dosadašnjeg parkinga.

Ranijim sudskim odlukama ovo zemljište je pripalo banjalučkom prevozničkom poduzeću Autoprevoz.

Na lokaciji u strogom centru Banje Luke grad naplaćuje parking.

Sud je naredio da se vozila uklone s parkinga, kao i svi uređaji, bilbordi koje iznajmljuje grad te javni toalet te da se posjed vrati Autoprevozu.

Prethodni pokušaj deložacije, 14. aprila, propao je nakon sličnog okupljanja.

Dugogodišnji spor je pokrenut 2004. godine, kada je Grad Banja Luka zahtijevao da se zemljište kod stare autobusne stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni iz 1979. godine. Okružni privredni sud je taj zahtjev odbacio i presudio u korist Autoprevoza. Viši privredni sud je nakon toga donio odluku u korist Grada Banja Luka. Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH, koji je početkom 2020. presudio da zemljište na kojem grad godinama organizira i naplaćuje parking pripada Autoprevozu i time potvrdio presudu Okružnog privrednog suda.

”Okupili smo se drugi put na istom mjestu i zbog istog razloga. Ovo je naša zemlja. Sudovi su rekli nešto drugo i legalizovali kriminal”, rekao je Stanivuković, dodavši da Grad neće odustati od prava na parking, te da će on i Banjalučani i narednih dana dolaziti da spriječe sudske izvršitelje.

Sudska policija, koja je sa sudskim izvršiteljima izašla na teren kako bi uvela Autoprevoz u posjed na lokaciji stare autobusne stanice, legitimirala je gradonačelnika i okupljene.

– Ja ću se boriti, ja se neću pomjeriti, kazao je i najavio okupljanje u 19 sati ispred muzeja.

Stanivuković se popeo u vatrogasni kamion i rekao da se odatle neće pomjeriti. Kaže da je svjestan da će dobiti krivičnu prijavu zbog ometanja, ali da ne ide nikuda.

Iz Autoprevoza navode da su vlasnici i drugih parcela u samom centru grada na kojim su izgrađeni Vidovdanska ulica, trotoari, park u kojem je spomenik 12 beba, kao i takozvani krašev parking, ali da za njih nisu tražili ulazak u posjed. Međutim, tužili su Grad Banja Luka od kojeg traže isplatu oko šest miliona eura, na koliko procjenjuju vrijednost tih parcela.

Podijeli ovaj članak