Lijek ubija stanice raka? – Ne šteti zdravim ćelijama, mogao bi biti vrlo učinkovit

4 min. čitanja

Prema posljednjim informacijama, američka naučna istraživanja na prestižnoj kalifornijskoj instituciji za istraživanje raka City of Hope pokazala su kako novi lijek protiv kancera ubija stanice svih čvrstih tumora, ostavljajući pri tome zdrave stanice neoštećenim. Ova revolucionarna istraživanja naučnici su objavili u studiji jednog od najboljih časopisa u tom području Cell Chemical Biology.

Cilj je protein

Mada se radi o pretkliničkim istraživanjima, sve upućuje na to da su američki naučnici na putu otkrića prvog lijeka, u ovom slučaju pilule, protiv kancera. U konkretnom slučaju, istraživani su slučajevi kancera pluća. Upravo ta studija u Cell Chemical Biology, kaže za Oslobođenje prof. dr. Zehra Dizdarević, specijalista pulmolog i alergolog, tvrdi da je jedna komponenta – AOH1996 bila efikasna u pretkliničkim istraživanjima. Naučnici su stvorili lijek za rak koji ubija sve oformljene ćelije tumora dok on ne djeluje i nije štetan za zdrave ćelije.

– Taj novi molekul kodnog naziva AOH1996 cilja na protein koji je prisutan u većini tih karcinoma i koji pomaže rast tumora i njegovo razmnožavanje. Taj molekul je testiran na 70 različitih ćelija raka u laboratoriji, uključujući i one koje su izvedene iz raka dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice, kože i pluća, pojašnjava dr. Dizdarević, naglašavajući da je u istraživanjima taj molekul bio efikasan protiv svih ovih tvrdih tumora.

Vrlo važno je naglasiti podatak, kazuje naša sagovornica, da je lijek rezultat dvadesetogodišnjeg istraživanja i razvoja u velikom centru City of Hope u Los Angelesu.

– Lijek cilja na kancerogenu varijantu PCNA proteina, koji je u svom mutiranom obliku kritičan u replikaciji DNK, tako da lijek ubija mutirani PCNA, pojašnjava dr. Dizdarević, te dodaje da su pomenuta naučna istraživanja pretklinička faza.

Koliko faza kliničkih ispitivanja treba proći, ovisi o tome koji je lijek u pitanju, pa i u ovom slučaju lijeka protiv kancera pluća. O tome se još ne može govoriti, jer dalja klinička ispitivanja zavise od rezultata onih pretkliničkih.

– To sada sve treba pratiti putem časopisa Cell Chemical Biology. Čim je objavio prvo izdanje, on će sigurno nastaviti pratiti istraživanja. Hoće li biti efikasan u daljim kliničkim ispitivanjima, vidjeće se i godine će proći, kaže dr. Dizdarević.

O značaju ovih pretkliničkih istraživanja američkih naučnika jedan od njih dr. Long Gu, koautor studije i docent na City of Hope, kaže kako niko dosad nije ciljao PCNA kao terapeutski cilj.

– Smatralo se da je “nedodirljiv za lijekove”, no City of Hope očito je uspio razviti istraživački lijek za izazovan proteinski cilj. Otkrili smo da je PCNA jedan od potencijalnih uzroka povećanja broja pogrešaka u replikaciji nukleinskih kiselina u stanicama raka. Sada kada znamo problematično područje i možemo ga inhibirati, istražit ćemo stvar dublje, kako bismo razumjeli proces i razvili personalizirane, ciljane lijekove za rak, rekao je dr. Gu.

Poznati hrvatski istraživač, prof. dr. Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, kaže da rezultati dosadašnjih studija obećavaju, jer se već duži niz godina traži inhibitor proteina PCNA, koji je odgovoran za ubrzano dijeljenje tumorskih stanica.

– Taj novi kemijski sastojak ili inhibitor blokira dijeljenje tumorskih stanica i dovodi do njihove programirane smrti, dok istovremeno nema toliko snažan učinak na normalne stanice, kaže Đikić.

Velika učinkovitost

Istraživanja istog tima također su pokazala da novi lijek povećava osjetljivost stanica raka na cisplatin, široko korišteni hemoterapijski lijek. Hemijski agensi poput cisplatina oštećuju DNA ili hromosome, što ukazuje da bi AOH1996 mogao biti vrlo učinkovit u kombinaciji s drugim terapijama i važan za razvoj novih hemoterapijskih sredstava.

Podijeli ovaj članak