Najkraći IQ test na svijetu ima samo tri pitanja: Gotovo niko ih ne može riješiti kako treba

4 min. čitanja

Kognitivni refleksni test (CRT) je prozvan najkraćim IQ testom na svijetu. Navodno, samo tri pitanja su dovoljna da razlikuju Einsteina od Homer Simpsona u ovom svijetu.

Kviz, razvijen na Princetonu 2005. godine od strane psihologa Shanea Fredericksa, osmišljen je da testira vašu sposobnost ignoriranja brzog odgovora i razmišljanja sporije i racionalnije. U psihološkom smislu, koliko dobro možete ignorirati razmišljanje sistema 1 (intuicija) u korist razmišljanja sistema 2 (analitika)? Da biste uspješno riješili CRT, morate provesti vrijeme razmišljajući o odgovoru i dovoditi u pitanje svoj intuitivni odgovor.

Naravno, kako biste dokazali svoj genijalizam, morate tačno odgovoriti na sva tri pitanja, ali brzina također igra ulogu. Brži odgovori su još jedan znak višeg IQ-a, piše iflscience.com.

Dakle, koliko ste zaista pametni? Zapamtite, pitanja možda nisu tako jednostavna kako se na prvi pogled čini. Čak su i studenti nekih od najboljih svjetskih sveučilišta (uključujući Yale i Harvard) u istraživanju iz 2005. godine imali problema sa tačnim odgovorima na sva tri pitanja. Zapravo, samo 17 posto ispitanika je postiglo savršen rezultat.

Odgovori su u nastavku, ali pokušajte ih riješiti prije nego pogledate tačne odgovore.

Kviz

1. Šišmiš i lopta zajedno koštaju 1,10 dolara. Šišmiš košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

2. Ako 5 mašina za 5 minuta napravi 5 predmeta, koliko bi vremena bilo potrebno 100 mašina da naprave 100 predmeta?

3. U jezeru se nalazi mali otok ljiljana. Svaki dan se veličina otoka udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da otok prekrije cijelo jezero, koliko bi trebalo vremena da otok prekrije polovinu jezera?

Odgovori

Šišmiš i lopta zajedno koštaju 1,10 dolara. Šišmiš košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

5 centi – Postoji velika šansa da ste pogodili 10 centi. Međutim, odgovor je zapravo malo manji – lopta od 5 centi i šišmiš koji košta 1,05 dolara zajedno će vas koštati 1,10 dolara. I naravno, 1,05 dolara je tačno 1 dolar skuplje od 5 centi. (Princetonovo istraživanje je otkrilo da su ljudi koji su odgovorili 10 centi bili “značajno” manje strpljivi od onih koji su dali tačan odgovor.)

Ako 5 mašina za 5 minuta napravi 5 predmeta, koliko bi vremena bilo potrebno 100 mašina da naprave 100 predmeta?

5 minuta – Vaša prva reakcija može biti da kažete 100 minuta. Srećom, ne bi trebalo toliko dugo trajati. Iz pitanja možemo zaključiti da mašina za izradu 1 predmeta treba tačno 5 minuta da ga napravi. Dakle, 100 mašina bi trebalo 5 minuta da naprave 100 predmeta.

U jezeru se nalazi mali otok ljiljana. Svaki dan se veličina otoka udvostručuje. Ako je potrebno 48 dana da otok prekrije cijelo jezero, koliko bi trebalo vremena da otok prekrije polovinu jezera?

47 dana – Možda ste pogodili 24 dana. Čini se intuitivno da prepolovite broj dana jer prepolovljujete veličinu otoka ljiljana. Međutim, ako se područje jezera prekriveno ljiljanima udvostručuje svaki dan, trebat će samo jedan dan da se otok prekrije od polovine do cijelog jezera. Oduzmite jedan dan od 48 dana i dobićete 47.

Podijeli ovaj članak