Kung fu majstor iz Srebrenice Isak Džanić: Prvi Bosanac u američkoj Kući slavnih

2 min. čitanja

Srebreničanin Isak Džanić Iso, majstor kung fua, u Houstonu je, u američkoj saveznoj državi Teksas, postao član američke Kuće slavnih u borilačkim vještinama. Džanić je i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u ovom sportu.

VEZANI TEKST – Rahima i Isak Džanić će 11. jula u Potočarima ukopati braću: Godine čekanja kako bi se pronašlo još posmrtnih ostataka

Prvi je Bosanac nominovan za ovo veliko priznanje, koje dobijaju samo rijetki višegodišnji, dokazani majstori različitih borilačkih vještina.

Džanić ima mnogo uspjeha i dobro kotira u Evropi kao majstor Wing Chuna i kao instruktor dokazao se kroz razna takmičenja.

Sa suprugom Rahimom u ljeto 1995. godine morao je napustiti svoje ognjište. Rahima je sa ženama iz Potočara došla do slobodne teritorije. Isak se sa ostalim muškarcima i dječacima uputio preko šume. Na sreću, preživio je “put smrti” kako ga preživjeli često nazivaju.

Međutim, njegov brat nije preživio.

Isak je na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopo posmrtne ostatke brata Esada koji je ubijen u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Sa suprugom se vratio u Budak 2002. godine.

Iako je prolazio kroz težak period nije odustajao. Ovaj skromni čovjek život je posvetio sportu i djeci, koju trenira godinama potpuno besplatno.

Svoj mali klub iz Potočara doveo je prošle godine do Svjetskog prvenstva u Mađarskoj, gdje su predstavljali Bosnu i Hercegovinu.

Podijeli ovaj članak