Regina i filharmonija ispred Narodnog pozorišta

3 min. čitanja

Na prepunom pozorišnom trgu Susan Sontag u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“, upriličen je Gala koncert u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom su dirigovali maestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Sarajevska publika mogla je uživati u nastupu solista Narodnog pozorišta Sarajevo: Jasmina Bašića, Aide Čorbadžić, Katarine Kikić Marić, Melise Hajrulahović, Amira Saračevića, Ivana Šarića, Marka Kalajanovića, Denisa Isakovića i Ileša Bečeija.

Na programu su izvedene numere svjetski priznatih kompozitora poput: Miroslava Špilera, Jakova Gotovca, Emmericha Kálmána, Jacquesa Offenbacha, Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija, Georgesa Bizeta, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Straussa, te Bedřicha Smetane.

Iz Narodnog najavljuju i bogat ostatak programa za juni. Tako će NPS gostovati i u Ilijašu, i to sa predstavama namijenjenim djeci i mladima, a to su opera „Ježeva kuća“ i balet „Palčica“.

Opera „Ježeva kuća“ kompozitora Zlatane Vaude, u režiji i koreografiji Ferida Karajice u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, članova baletnog ansambla NPS, te uz klavirsku pratnju Aide Mušanović Arsić bit će izvedena u četvrtak, 29. juna sa početkom u 14 sati. U naslovnim ulogama pojavit će se Erol Ramadanović, Hana Salihović, Ileš Bečei, te Siniša Markanović.

Baletnu bajku “Palčica”, rađenu na muziku kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta za koju koreografiju i režiju potpisuje Nermina Damian, u izvedbi solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo publika će moći pogledati u petak, 30. juna u 14 sati.

U baletu „Palčica“ igraju Nataša Gaponko, Ana Kuzmanović, Amina Sulejmanagić, Evgeny Gaponko, Jovana ilosavljević-Lovrenović, Mihail Mateescu, Elio Arnoldo Villa Garcia, Selma Efendić, Goran Staniškovski, Dajana Zilić i Nadža Pušilo. Pripovjedač je Amar Čustović. Obje predstave će biti izvedene u Kulturno-sportskom centru Ilijaš uz slobodan ulaz.

Prvog dana narednog mjeseca, program “Kultura na ulice 2023!” ponudiće poseban koncert Sarajevske filharmonije i grupe Regina pod nazivom „Kad poludimo“. Ovaj nastup će biti održan u 21 sat na pozorišnom trgu Susan Sontag.

Dva su povoda za ovaj spoj klasične i zabavne muzike – ove godine grupa Regina proslavlja 30 godina uspješne karijere zajedno sa Sarajevskom filharmonijom koja obilježava 100 godina postojanja. Dirigent koncerta je Nenad Tešić.

 

Podijeli ovaj članak