Kakvo nas vrijeme očekuje za bajramske praznike? – Ovo se mnogima neće dopasti!

3 min. čitanja

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. 

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 13 stupnjeva, Ivan Sedlo 23, Sokolac 24, Livno, Sarajevo i Tuzla 27, Bihać, Bugojno i Zvornik 29, Banja Luka, Gradačac, Neum, Sanski Most, Široki Brijeg, Trebinje i Zenica 30, Drvar 31, Stolac 32, Mostar 33 stupnja. Temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila je 24 stupnja.

Sutra, prvog dana Kurban-bajrama, u Bosni i Hercegovini veći dio dana bit će pretežno oblačno vrijeme.

Naime, kako je saopćeno iz FHMZ-a, tokom noći, sa utorka na srijedu jače naoblačenje sa sjeverozapada u Bosni će uvjetovati kišu i pljuskove. Tokom dana, padavine u cijeloj zemlji osim na krajnjem jugu. Ponegdje uz kišu mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26, na jugu zemlje do 29 stupnjeva.

U Sarajevu se u srijedu očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, sa kišom. Jutarnja temperatura oko 14, najviša dnevna temperatura zraka oko 20 stupnjeva.

Prema srednjoročnoj prognozi koju je objavio FHMZ, promjenljive vremenske prilike prognoziraju se tokom narednih petnaest dana.

Nakon promjene uzrokovane frontalnim sistemom, koji se približava sa sjeverozapada i donosi nestabilnost atmosfere tokom utorka navečer i srijede, od četvrtka 29. juna pa do nedjelje 2. jula prognozira se stabilno i sunčano vrijeme širom zemlje.

Od 3. jula do kraja prognoznog perioda, na području Hercegovine i dalje će prevladavati stabilno i sunčano, dok su u Bosni izgledni povremeni i slabi lokalni pljuskova.

Narednih pet dana vrijednosti temperatura zraka prognoziraju se oko ili nešto ispod referentnih za ovaj period godine.

Na planinama i visoravnima Bosne, očekivane temperature zraka biće u rasponu od 7 do 12 °C, u nižim, kotlinskim predjelima Bosne te na planinskom sjeveru Hercegovine, od 11 do 16 °C, dok se u ostatku Hercegovine prognozira od 14 do 19 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni od 22 do 27, na jugu zemlje do 31 °C.

Od 1. jula izgledan je blagi porast vrijednosti temperatura zraka. Tokom jutra u Bosni očekivane temperature kretaće se od 16 do 21, u Hercegovini od 18 do 22, danju u Bosni do 31, u Hercegovini do 33 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 29. juna, naveli su iz FHMZ-a. 

Podijeli ovaj članak