Zvizdić odgovorio na najave iz NSRS-a: Spremni smo podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH

1 min. čitanja

Predsjedavajući Zastupničkog dima PSBiH Denis Zvizdić oglasio se povodom za sutra najavljene posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti razmatran Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Izmjenama će se regulisati da se u Službenom glasniku RS-a ne objavljuju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta jer on “nema legalitet”.

– U slučaju da sutra NSRS usvoji Zakon kojim će se regulisati da se u Službenom glasniku entiteta RS ne objavljuju odluke Visokog predstavnika, spremni smo, ako OHR ne reaguje, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, jer je ovo ozbiljan atak na ustavnopravni poredak BiH, napisao je Zvizdić u objavi na Twitteru.

U slučaju da sutra NSRS usvoji Zakon kojim će se regulisati da se u Službenom glasniku entiteta RS ne objavljuju odluke Visokog predstavnika, spremni smo, ako OHR ne reaguje, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, jer je ovo ozbiljan atak na ustavnopravni poredak BiH.

— Dr Denis Zvizdić (@DrZvizdic) June 20, 2023

Podsjećamo, nakon što je najavljena posebna sjednica, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je rekao kako “Republika Srpska ovim potvrđuje svoju državotvornost i nastavak politike da su odluke koje donosi NSRS najveći zakonodavni okvir u RS-u”.

Podijeli ovaj članak