Zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade RH će ipak biti održana, ispunjen zahtjev Nešića i Košarca

4 min. čitanja

Uoči sjednice, Krišto i Plenković održat će sastanak u Banskim dvorima, nakon čega će biti objavljeno saopštenje

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske bit će održana danas u Zagrebu, a pitanje Trgovske gore će biti uvršteno na dnevni red sjednice. Sjednici će prisustvovati i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, saznaje BHRT.

Prema ranijim informacijama, održavanje sjednice bilo je upitno zbog neslaganja oko tačke dnevnog reda koja se odnosi na pitanje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Trgovska gora gorući problem

Možda vas zanima:

– Trgovska gora je gorući problem i ne može biti u nekim tačkama razno, na zaprećku ili da se o tome nikako ne raspravlja. Ne! Ja u tome ne želim da učestvujem. Problem odlagališta na Trgovskoj gori mora biti posebna tačka u vrhu dnevnog reda! Mi imamo obavezu prema 250.000 ljudi, kao i adekvatne odluke u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta. To se mora poštovati”, naveo je Košarac na Instagramu.

Ministar Košarac sinoć nije prisustvovao radnoj večeri, a ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić je poručio da ni ostali ministri iz Republike Srpske neće učestvovati na zajedničkoj sjednici, ako se tačka o Trgovskoj gori ne nađe na dnevnom redu.

Ranije je najavljeno da bi na dnevnom redu sjednice trebalo da se nađe niz zaključaka od zajedničkog interesa, a planirano je bilo i potpisivanje sporazuma između BiH i Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH) – Dvor (RH) koji se nalazi na trasi puta M4 u BiH i DC6 u Hrvatskoj.

Zajednička ulaganja

Inače, zaključivanjem ovog sporazuma definiše se zajedničko ulaganje u rekonstrukciju mosta Novi Grad – Dvor preko rijeke Une, za nesmetano odvijanje cestovnog saobraćaja na trasi saobraćajnice M4, sa strane BiH, s nastavkom na državnu cestu DC6, s hrvatske strane. Nakon što sporazum bude potpisan, troškove rekonstrukcije mosta, BiH i Hrvatska će snositi u jednakim dijelovima, po 50 odsto.

Iz Vijeća ministara ranije je najavljeno da bi zajednička sjednica, treća po redu, trebalo da bude održana u Zagrebu u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u 11.15 sati, a nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i izjave za medije predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

Uoči sjednice, Krišto i Plenković održat će sastanak u Banskim dvorima, nakon čega će biti objavljeno saopštenje.

Za Unsko-sanski kanton, vrlo je važno spomenuti da se ovoj sjednici protivili Nešić i Košarac, ministri koji dolaze iz RS i slove kao oni koji “ne žele BiH”, dok su ministri koji se deklarišu kao probosanski i koji će u Unsko-sanski kanton doći po glasove šutali kada je riječ o ovom pitanju. Trgovksa gora je svojevrsni mač nad glavama Krajine. Zukan Helez (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (Naša stranka) nisu imali stav po ovom pitanju.

Podijeli ovaj članak