Ljudi Äesto ne prepoznaju da imaju problem s visokim krvnim pritiskom, dok organizam āpatiā, a bolest oÅ”teÄuje brojne organe.
Otud i naziv ātihi ubicaā za hipertenziju koja se obiÄno otkrije sasvim sluÄajno ili tek nakon nekih kritiÄnih situacija.
Lijekovi, ukljuÄujuÄi inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE), obiÄno se koriste za smanjenje vrijednosti krvnog pritiska. MeÄutim, promjene u naÄinu života, posebno promjene u naÄinu ishrane dosta mogu pomoÄi kod poviÅ”enog pritiska.
Kardiolog Gerald Carr-Whit je upozorio na hranu koju treba da izbjegavaju svi koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom. Kako kaže, hrana s visokim sadržajem soli opasna je za sve koji pate od hipertenzije.
āPrije svega bih izdvojio sendviÄ od bijelog kruha sa Å”unkom i sirom. Sve komponente ovog obroka imaju visok sadržaj soliā, rekao je dr.Ā Carr-Whit.
Visok krvni pritisak nema simptome za mnoge ljude, ali poveÄava rizik od srÄanog i moždanog udara. Zato ga zovu ātihi ubicaā.
āVažno je živjeti zdravo, vježbati i jesti uravnoteženu ishranu da bismo sprijeÄili visok krvni pritisakā, dodao je kardiolog, a prenosi Poslovni.hr.