Poplave u Bosanskoj Krupi: Procijenjena šteta iznosi 292.077 KM

3 min. čitanja

Konačna procijenjena šteta na području grada Bosanske Krupe od poplava koje su pogodile Bosansku Krupu u decembru prošle godine iznosi 292.077 KM. Ova informacija je juče saopštena na VI vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bosanske Krupe, koja je održana sa ciljem usvajanja Konačnog izvještaja Komisije za procjenu štete kako bi se nastavila daljnja procedura. Naime, izvještaj je trebao biti predstavljen na redovnoj sjednici Gradskog vijeća 29. maja, ali zbog novih poplava odlučeno je ubrzati sve postupke kako bi Komisija mogla preći na popis šteta od majskih poplava.

Izvještaj, koji je imao nekoliko primjedbi vijećnika u vezi sa prigovorima pojedinih građana o načinu procjene štete, na kraju je jednoglasno usvojen. Komisija je objasnila da se mora postupati prema uredbi na osnovu koje su definisani kriteriji.

Razlog za trajanje cijele procedure gotovo pola godine su kontradiktorne smjernice sa nivoa Kantona, gdje su, prema njihovim riječima, tri puta morali mijenjati radnu metodologiju. Kako su sada objasnili, nakon usvajanja izvještaja Komisije, zahtjev će biti upućen Vladi Unsko-sanskog kantona koja bi trebala odobriti dio sredstava, a u međuvremenu će pravna i fizička lica koja su blagovremeno prijavila štetu biti obaviještena pismeno o konačno procijenjenom iznosu štete na njihovoj imovini. Nakon toga će biti upućen poziv za podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć radi saniranja štete kao posljedice prirodne nepogode, u skladu sa raspoloživim sredstvima planiranim za tu svrhu.

Podsjetimo, obilne kišne padavine koje su zapljusnule grad Bosansku Krupu od 10. decembra prošle godine rezultirale su izlijevanjem rijeka Une i Krušnice, kao i lokalnih potoka, koji su poplavili okolna polja, objekte i putnu komunikaciju u Bosanskoj Otoci i Baštri. Zabilježen je porast nivoa rijeke Une do tada najviše tačke od 336 cm. Pogođeno područje obuhvaća oko 3000 hektara. Ova prirodna katastrofa je uticala na 54 domaćinstva i 89 osoba. Gradskoj komisiji za procjenu štete prijavljeno je 91 slučaj od strane fizičkih i pravnih lica, od čega je 19 slučajeva odbačeno. S obzirom na obim i prirodu nastale štete, odnosno na kojim imovinskim objektima je šteta nastala, radile su tri stručne komisije. Procijenjena šteta na građevinskim i infrastrukturnim objektima iznosi 165.322 KM. U odnosu na građevinske objekte i putnu infrastrukturu, šteta u poljoprivredi je manja i iznosi 7.525 KM.

Komisija je sastavila popis nastale štete i izvršila obračun štete kod 54 fizičke osobe, što iznosi 86.116 KM, i 18 pravnih lica, što iznosi 186.750 KM. Troškovi privremenih mjera za odbranu od poplava iznose 18.428 KM. Troškovi rada gradskih i stručnih komisija iznose 783 KM. Konačna procijenjena šteta na području grada Bosanske Krupe iznosi 292.077 KM.

Podijeli ovaj članak